zysku w ekonomii, czyli jest to totalny idiotyzm, z którym walczyli bolszewicy w Rosji Radzieckiej.przeciw prawicowcom, choć sami też nie rozumieli, że zysk w ekonomii nie może istnieć, ale chęci mieli dobre, byli za sprawiedliwością społeczną. Z kolejnej strony bezmyślnie wierzyli kaście naukowców, że tylko ludzie potrafią myśleć i mają uczucia.
Nie mart sie, nie potrwa on wiecznie, zniknie jak wszelkie inne przed nim ustroje
Tylko chodzi o to zeby ludzie wymyslili wreszcie cos sensownego!
A tempo Polski 5 procent. Brawo pis!
To akurat nie jest zasługą PiS, Ta partia korzysta z osiągnięć poprzedników. Ale za bardzo korzysta o czym niedługo boleśnie się przekona. A poprzednicy, to nie tylko PO.
Ale korzysta. Może gdyby PO wygrało w 2015 to nie było by 5 a 2 procent.
@benasek
Te zdjecia mnie nie przekonywuja
Obecny tak zwany agresywny kapitalizm to okres w ktorym gwaltownie wzrasta roznica pomiedzy mniej a wiecej zarabiajacymi. A pokazuje sie oczywiscie tych wiecej (duzo wiecej) zarabiajacych, ich dzielnice i domy. A ubodzy sa coraz bardziej spychani na margines
Spod dworca w Hamburgu przepedzili bezdomnych. Teraz mozna podziwiac “czysty” dworzec i szumiaca w tle muzyke…ale poczytaj czasopismo dla bezdomnych!!!..
ale to dwa procent nie zamieniloby sie w stagnacje za (tak wg mnie gora trzy- cztery lata)
a i to przy optymistycznym zalozeniu, ze bomba inflacyjna nie wybuchnie wczesniej.
To co miałoby Cię przekonać?
Gdy w epoce poznego Gierka,przyjalem soe do kopaoni,przynajmniej idac na dniowke,wiedzialem,kto juz jest w pracy.
Dyrektor,Zawiadowka,Kierownik robot gorniczych.
Bo tylko oni mieli samochody
A pozniej dwa park8ngi zapchane,pobocza obstawione,
,idz pan w ch…j,jak zyc,no jak zyc)))
@benasek
Przekonaloby mnie, gdyby bylo inaczej niz opisalam
Gdyby bylo podobnie jak wtedy gdy tu przyjechalam przed 35 laty. Gdyby bezdomnych ubywalo, a nie przybywalo
Gdyby czynsze w miastach byly mozliwe do zaplacenia dla przecietnego obywatela (na krancu miasta, mieszkanie dwupokojowe kosztuje okolo 1200 € a w samym miescie jeszcze drozej)
Gdyby leki byly tansze a lekarzom oplacaloby sie leczyc nawet tych ktorzy nie potrzebuja drogiej aparatury
Gdyby…
Gdyby…
Ja tu mieszkam na tyle dlugo ze widze druga strone kapitalizmu
W czasach faraonow wznoszono wspaniale swiatynie i piramidy, podobnie w Chinach, w sredniowiecznej Europie wspaniale katedry etc…a jak zyla ludnosc?
Zreszta podobnie bylo za PRL-u. Pokazywano tylko pozytywy
I teraz zauważ, ile Ty napisałaś a ile ja … Pewnie gdybym tyle napisał, może bym Cię przekonał …
@benasek
No to napisz
Mysle ze kazde z nas ma wlasne, chyba inne doswiadczenia i na tej podstawie pisze. Polecam “Stern” nr 37 bodajze z apelem lekarzy i opisem sytuacji aktualnej jezeli chodzi o opieke zdrowotna. Ja to moge potwierdzic
Ale jak na przyklad opisze ktos kto dobrze zarabia, ma dom, rodzine, jest w miare zdrowy - to opis bedzie nieco inny
A poza tym na obecnym pytamy jest pelna kultura i mozna miec odmienne zdanie
Niech ci, co narzekają na kapitalizm, wymyślą lepszy ustrój ekonomiczny.
40 lat przeżyłem w socjalizmie i więcej nie chcę.
Ale faktem jest, że kapitalizm się przeżywa. Apogeum swej dobrej twarzy miał w latach 70, teraz sukcesywnie robi się drapieżniejszy. Ale ja wolę taki, niż to co przeżyłem dawniej.
Następne pokolenia żyć będą w innym systemie, jak on będzie wyglądał, nie wiem, mogę tylko gdybać.
Ja mam dojrzałą osobę przekonywać do tego, że co? Że kapitalizm jest lepszy niż socjalizm? O nie. Nie mam zamiaru nikogo nauczać względnie zmieniać jego toku myślenia. Wtrąciłem że kapitalizm z biedy wyciągnął sporo osób i według tego, co przedstawiłem, jest lepszy niż socjalizm. Jeśli ten ktoś uważa, że jest inaczej, ma prawo tak myśleć. Nigdzie nie napisałem, że to idealny system, ale socjalizm już przerabiałem i widziałem jego skutki. Jakimś cudem zawsze ludzie z niego uciekali. Właśnie do kapitalizmu. Ciekawe czemu …
Pytales, co mnie przekona, wiec odpisalam
A teraz kulturalnie pozostańmy kazdy przy swoim zdaniu.
@birbant
To co ty nazywasz socjalizmem to byla wedlug mnie dyktatura i to nawet nie proletariatu, jakby sie chciala nazywac.
Innego nigdy i nigdzie nie było. Przepraszam. pierwsi chrześcijanie mieli komunizm, ale po czasie też im nie wypalił. My mówimy o realiach, a nie o utopiach.
I to jest to.
Nie ma takiej rzeczy ustroju,by ludziom,nie udalo sie go spieprzyc.
@birbant, @ata-ata, @benasek, @okonek. Nie będzie ulegało wątpliwości, że na odcinkowych zadaniach, np. zbudowania miliona mieszkań, czy tysiąca km autostrady, kapitalizm będzie sprawniejszy, efektywniejszy, gdy prywatny deweloper nie pozwoli na takie marnotrawstwo pracy zatrudnionych i materiałów, co deweloper państwowy, ale w sumie, gdy wprowadzi się system wielopartyjny i planowy, to przyniesie on efekt w postaci zbudowanych osiedli i dróg, podczas gdy kapitalista, liczący na zysk z biznesu zbankrutuje, a lokatorzy i społeczeństwo obudzą się z ręką w nocniku, bo nie wykona zadań nie uzyskując zysków z biznesu, i to nie ze złej woli czy pazerności, a z powodu nieistnienia zysku w ekonomii.