Kapitan Tom Moore odszedl w wieku 100 lat…Dzisiaj na BBC film poswiecony jego pamieci…
Kapitan Tom,jak nazywa go cala Anglia,chcial zebrac tysiac funtow na pomoc NHS do walki z zaraza…Oglosil to rok temu…Zamierzal z pomoca balkonika,100 razy przejsc wokol swego domu z ogrodem…Akcje wsparly media,z Miachelem Ballem zaspiewal,“You’ll Never Walk Alone”…Ogolnie jego akcja i jej zasieg to jakby pomieszac biegi Foresta Gumpa z mysla Owsiaka
Juz w kwietniu zebral ponad 32 miliony funtow z calego swiata! Juz w maju Bo Jo nominowal go do tytulu szlacheckiego a krolowa nadala mu tytul Rycerza Kawalera…
Ukazala sie jego biografia obejmujaca takze kariere wojskowa…
I to tacy ludzie powinni byc brani pod uwage w kwestii tutaj poruszonej chyba wczoraj.Mam na mysli Nagrode Nobla.Pokojowa nagrode…
Jak Owsiak,jak Tom Moore…
I mysle ze swiat ma podobne zdanie.
Tzn.mam taka nadzieje.
Captain Tom odszedl w wieku 100 lat a przyczyna zgonu byl covid -19.Kondolencje naplynely ZAROWNO z Partii Pracy jak i z Partii Konserwatywnej.Flagi na Downing St. opuszczone do polowy.
Tylko “Nobla” posmiertnie nie przyznaja.
A szkoda.Ilosc fundacji sie szybko rozrosla,nasladowcow takze…
Zreszta nie o to chodzi ale o to by takich ludzi brac pod uwage.A nie do licha,WHO!!!
Pod tekstem autora pytania podpisuję się nie tylko obiema rękami, ale i sercem.
Chciałbym jednakowoż, przy okazji zauważyć, że coraz więcej ludzi dożywa 100 lat, a nawet je przekracza. A wielu narzeka, że żyjemy w wyjątkowo niezdrowych czasach.
Jakby ci, dozywaja setki zyli w zdrowtch czasach?
Ludzie musza na cos narzekac.
Bo potrafimy sobie radzic.I nie pracujemy jak w XIX wieku…Medycyna tez uczynila postep nieznany w calej historii ludzkosci…Jedno z drugim ma jednoczesnie wiele wspolnego i…nic wspolnego.
Potrafimy tak wiele a jednak czasem jestesmy bezbronni…
Bohater naszych czasów.
Młodzi powinni brać przykład. Bo tak się wygrywa. Dla innych.
Wlasnie obejrzalem film Jemu poswiecony.Bylo mnostwo mlodziezy.
A podziekowania plynace ze szpitali to juz osobna kategoria wzruszen…
Edit bo zapomnialem wczoraj…
W czasie jego akcji,cala jego posiadlość na trasie marszu,obstawiona byla honorową wartą żolnierzy służących kiedys w tym samym"pionie" co Tom…
Ludzie z calego kraju,od zolnierzy i policji czy polityków [nie bylo chyba tylko Farage’a i Corbyna] po lekarzy,nauczycieli,dzieciaki a nawet jakis maly chórek bezdomnych,przesylali do mediów swoje nagrania śpiewu"You’ll Never Walk Alone".Efekt?
Kapitan Tom pobil od razu dwa rekordy.Byl najstarszym czlowiekiem ktory kiedykolwiek trafil na radiowe listy przebojów oraz najstarszym który byl na czele [choć nie uchwyciłem,jak dlugo i czy czasem teraz,po śmierci,znowu nie jest na pierwszym miejscu…]
Na pytanie,czego slucha najchetniej,odpowiedzial bez wahania ze country.Dlaczego?Bo lubi jak wszystko dobrze sie kończy,jak opowiedziane historie zmierzają ku szczesliwym zakończeniom…
-Czlowiek musi widzieć światło w tunelu.I ja je widze.Jesli moj dzien ma po tym wszystkim,nadejść jutro to będzie to dobry dzień by odejść… [powiedzial tuż przed śmiercią].
Brakuje takich ludzi. Są jak latarnie morskie.
Fakt…Siła przyciągania jest i bezcenna i trudna do wyobrazenia…
Bez srodkow masowego przekazu duzo by nie uzbieral.
Klod pod chodzik nikt mu nie rzucal. Jaka bylaby reakcja w Polsce?
Specjalnie podkresliłem na wstepie,róznice w podejsciu.Nie tylko polityczne.To zreszta widac od samego poczatku.
Bezgraniczny szacunek dla NHS.Calkowicie wolny od polityki.
W Polsce niewyobrazalne.