to zalezy
Bialorus jest dla Putina wazna jako panstwo podlegle, popatrz na mape? to jest w tej chwili rodzaj korytarza do Kalinigradu/Krolewca.
moze sie to skonczyc aneksja jak Krym.
Pewnie przyjdą Łukaszence z bratnią pomocą, jak we wrześniu 1939 roku
Mury? To trzecia piosenka, którą grałem na gitarze śpiewając. Pierwsza była o komarze (dwa akordy), druga Ballada o Janku Wiśniewskim (wersja prawdziwa, nie “Jandowa” na 3 akordy), i potem Mury.
A mury runą. Gwarantuję. Prędzej lub później.
Na Białorusi runą mury, kiedy wystąpi tam trzęsienie ziemi o sile minimum 6 w skali Richtera.
Mam znajomych na Bialorusi. Gdy bylam tam z wizytą ( koncowka lat 90 tych) porownywalismy ich sytuacje spoleczno ekonomiczną z Polską lat 80 tych. Mimo wielu podobienstw byla jedna istotna róznica - tu u nas cale spoleczentwo ( przynajmnuej znaczaca większosc) bylo przeciw rządowi. A u nich tych przeciwnikow jest tylko garstka- inteligencja w miastach. Za to wszystkie kolchozy popierają władzę. Nie wjedza ze moze byc inaczej. Opisuję sytuacje z lat 90/2000. Ale obawiam sie ze nadal w swiafomosci niewielesie zmienilo. A moze? Jesli tak- to bylby dobry znak dla przemian. Aby runely muru najpierw musi dojrzec do tego spoleczenstwo.
A ilu u nas chwali teraz PRL. Szczególnie Gierka. Ludzie mają krótką pamięć i wybiórczą.
Też to zauważylam.
I jeszcze więcej podobienstw. Ale to już na inny temat rozważania.
Ile to juz razy,mapa jest odpowiedzią…I nie trzeba do tego Afryki…
Poza tym,demokracja jak rozumie sie ja w Europie,nie musi byc oczywista dla kazdego.Np. dla azjaty…
I kazdy mongol u wladzy,bedzie widzial ja inaczej niz ja czy Ty.Tutaj znowu mapa…
Trzeba sobie zadac pytanie o przynależnośc.Jestesmy tutaj i tu nalezymy czy tez nie za bardzo…A jesli tak to za jaką cene.Jak zwykle w historii