Kiedy ostatni raz zdumiewaliście się, jak ptaki łatwo przezwyciężają ziemską

siłę ciążenia, jak mądrze składają skrzydła, jak lekko i celowo fruwają motylki?

Dzisiaj rano obserwowałem stadko radosnych wróbelków, i jak zawsze niezwykłość motyli.

1 polubienie

Proste, wykorzystuja prądy powietrzne, to sie kolego nazywa sila nosna
Podobno miales cos wspolnego z lotnictwem?
O szybowcach slyszales?

1 polubienie

Staram się codziennie, o ile codzienność mi oczu nie przesłania. :wink:

2 polubienia

Zanim ptaki wytworzą odpowiednią różnicę ciśnień nad i pod skrzydłami, muszą wzbić się w powietrze i uzyskać odpowiednią szybkość lotów, a zaraz po locie muszą zgrabnie złożyć skrzydła. Czynią to lekko i swobodnie. Potrafią to wszystkie ptaki, pomijając nieloty (muchy, pszczoły motyle także). Ale ludzie mają z tym problem. Owszem, potrafią wystartować do biegu i skoku, ale trudno go nazwać lotem. Jesteśmy za ciężkimi, bo odżywiamy się nieharmonijnie, patologicznie, po prostu bezmyślnie.

Po prostu, przyroda przystosowała ptaki do latania. Wystarczy poznać ich anatomię. Wieloryb nie poleci, ale świetnie czuje się w wodzie. Każde stworzenie ma swoje miejsce.

3 polubienia

Powoli będą odlatywać. Zima idzie.

1 polubienie

To nie tak. mamy inne kości.

1 polubienie

A wiesz, że ptaki aby latać potrzebują olbrzymiej ilości energii? Do dlatego niektóre z nich musza dziennie zjadać niemal tyle pokarmu ile same ważą. Wyobraź sobie, jak harmonijny byłby człowiek, gdyby musiał pożerać kilkadziesiąt kilogramów jedzenia na dobę!

4 polubienia

Tyyyyleee harmonijnych jabłek? :stuck_out_tongue_winking_eye:

Byleby jadł wyłącznie harmonijne, dojrzale, słodkie owoce drzew i krzewów.

Będąc w Polsce, obżarłem się tym niesamowicie. Teściowie mojej córki mają wielki ogród.
Maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, śliwki, czarne jagody hamerykańskie, agrest biały i czerwony oraz winogrona. Dzień w dzień, do oporu. Niestety, jutro już z Polski wyjeżdżam, ale wrócę na jabłka i gruszki.

1 polubienie

Nie wierz w nasze inne kości. Mamy ciężko myślący rozum

Ptasie kości są puste w środku. Możesz sprawdzić.

3 polubienia

Ten osobnik ma raczej głowę pustą :slight_smile:

2 polubienia

Chyba ty…

Ptasie kosci prawie puste, troche szpiku maja.