Wybitny pianista jazzowy,czlonek przełomowego dla jazzu i rocka,skladu skupionego wokół Milesa Davisa,pod koniec lat 60-tych…
Muzyk biorący udzial w wiekszosci najwazniejszych przedsiewzięć jazzowych i jazz rockowych XX wieku.Obok Keitha Jarretha i Herbie Hanckocka,traktowany jako jeden z najbardziej wplywowych pianistów minionego stulecia,co nie oznacza by jego gwiazda miala swiecic w wieku XXI,w jakis slabszy sposób…
Tutaj obaj genialni panowie razem…
Dobór nagrań w takim wspomnieniowym eseju to sprawa i łatwa [bo jest tego mnóstwo] i trudna,gdy sie chce wybrac to co najlepsze…
Muzyk jazzowy,w dodatku wybitny,nie dostarcza materialu na pisanine dla parobków tzw.dziennikarstwa.Brak skandali a do wyboru ok.100 plyt…Co zrobić?
Moze…Taka wskazówka…
Romantic Warrior…Plyta formacji Return To Forever z 1976,dająca pojecie tak o kunszcie tego wirtuoza jak i o jego nowatorskich aranżacjach z pogranicza jazzu i rocka.Mowiło sie wtedy,fusion…Nie bez racji…
Wszystko to co zagral z Johnem Mc Laughlinem,do dzisiaj inspiruje i zastanawia swym ponadczasowym pieknem…
Zainteresowani znajdą sami [ ]
Tutaj to co lubie najbardziej…Jego akoustic trio,ledwie 3 lata temu…Oczywiscie nie mam zludzen ze ktoś tego wyslucha ale mam nadzieję ze zapoznanie sie z brzmieniem moze sprawić wiele przyjemnosci.
Dla mnie odnajdywanie tych samych nut na przestrzeni ok. 4 dekad,bylo podróżą zachwycającą i bardzo trudną do opisania…
Odszedł muzyk który nie dawal i nie daje [jak widać],spać.
Jestem wrecz zagubiony w ilosci plyt godnych cytowania.Daj Boże takie dylematy
Żegnaj Chick…