W Internecie nazywa się je “pikowane kołdry z Boltimore”. Na zdjęciach wyglądają jednak jak ozdobne kapy na łóżko - bardziej do przykrycia ułożonej na łóżku pościeli niż jako konkretna kołdra do przykrycia się w zimną noc. I tu moje pytanie: czy taka “kołdra” była ozdobną poszwą na kołdrę właściwą, czy była to kapa łóżko czy też rzeczywiście się pod takowymi sypiało w chłodne dni?
Pikowana koldra, ale z czego? Wełna, akryl, piora?
Pod taka pikowana z lekkiego ale gestego nylonu i kaczego puchu to i na Syberii sie wyspisz. Jesli welniana i plotno to na polska zime, zanim ogrzwanie włącza wystarczy.
Mi sie wydaje, ze tu raczej chodzi o wzornictwo nie z czego to jest. Bo i komplet poscieli o tej nazwie znalazlam.
To co pokazujesz to raczej narzuta zamiast koca czy kapy.
Fajne. Ja bym wybrał motyw satanistyczny
Na allegro takich wzorow poscieli sporo znajdziesz…
Diabeleki, halloween, gotyk
Na razie chce kupić wycieraczkę z Kaczyńskim
Jako przewodnik do piekla?
Nie wiadomo kto komu ma przewodzić Na ścianie niech powiesi , albo jako baldachim.
Autokorekta w telefonie jest za PiS
SEO też już opanowali …reżim.
Polska pisolibów i g…rzy nazywając jest jutuberami
Baltimore to USA, a tam (i w wielu innych krajach) kołdry nie wkłada się do poszwy jak u nas, tylko kładzie się ją na drugim prześcieradle, którym się człowiek przykrywa. Nienawidzę tego zwyczaju, zawsze mi się plączą nogi w takiej pościeli.
To jak w Hiszpanii. I do tego to wszystko mocuja pod materacem “na kopertke” i jak spac w takim beciku?
Nie przywiozłaś sobie z Polski ludzkiej pościeli?
@Bingola Właśnie o to mi chodziło! Dzięki
A jak nie? To bylo pierwsze, zreszta tu juz jest pojecie funda nordica czyli normalna poszwa.
Poza tym te lata temu niezbedny byl zgniatak do ziemniakow, tluczek do mięsa i parę kg herbaty.
Gdyby ktoś był ciekaw:
-
Dawne kołdry: Fabulous Quilt Exhibitions (No: 1) | Antique Baltimore Album Quilts dated 1840-1850 - YouTube
-
I rewelacyjne kołdry współczesne:
FLORAL PARADISE! “LADY BALTIMORE” QUILT TUTORIAL WITH DONNA! - YouTube
Czyli cos jak nasze wycinanki lowickie czy koronki koniakowskie? Czyli to jest rodzaj patchworka? Te starsze to jeszcze aplikacje i trche haftu?
Dla mnie to jest rodzaj (paczłorka).
Tak, oczywiscie, ze jest to patchwork. Ale te starsze maja elementy zdobione haftem i aplikacjami (z tego co sie dopatrzylam), nowsze to juz komponowane z odpowiednio zadrukowanych zestawów materialu z beli.