Kolejny odcinek o Władysławie Jagielle :)

Ja tam chociaż zdaje sobie sprawę, że Jagiełło idealny nie był i tak mam do niego sporą sympatię :slight_smile:

1 polubienie

Prywatnie, jako człowiek, był nawet w porządku gość.

1 polubienie

A nieprywatnie :rofl: ?

Znaczy się służbowo? Jako polityk, to on za dobry nie był. Bardzo niezdecydowany, z każdym chciał dobrze, a tak się i w życiu, a tym bardziej w polityce, nie da.

2 polubienia

Lubił wszystkim “robić dobrze” :rofl:

1 polubienie

Dobrze, to on babom lubił robić. :smile:

3 polubienia

A w jakich momentach oprócz Krzyżaków (ale w sumie to z nimi też przede wszystkim) to zawiodło ?

W wielu, miał okazję odzyskać Śląsk, dostęp do Bałtyku, dłuższe tematy to są.
On, po prostu nie lubił polityki, cenił święty spokój, tak ogólnie.

3 polubienia

Bo to byl czlowiek z lasu…
A raczej litewskich ostepow. :wink:

1 polubienie

Sytuacja kneziów żmudzkich i litewskich nie był komfortowa. Ich średnia życia, poza niewielu przypadkami, była zaskakująco niska. Synuś wykańczał tatusia, a inny tatuś synusia. kuzyn kuzyna, brat brata, nie było zmiłuj się. Nie dziwota, ze Jagiełło tylko wodę pijał, nawet królem będąc polskim.
Ale swą kulturą bycia zaskoczył Polaków, a zadziwił zamiłowaniem do higieny.

3 polubienia

Toc w lasach zwierzyne podchodzic nieumytym bedac trudno. W ogole w wiekach srednich ludy polnocne i wschodnie patrzac z perspektywy srodziemiomorza i zachodu uwazane byly za prowadzace higieniczny tryb zycia. Mnie zawsze zastanawialo czemu po rozpadzie Cesarstwa Rzymskiego tak szybko w niepamiec poszly wlasnie osiągnięcia w tej dziedzinie? Ideologia chrzescijanska, asceza, uznanie byt ziemskiego za nieistotny?

3 polubienia

tylko nie pierwszej swojej żonie :smiley:

2 polubienia

Najprawdopodobniej KK na to wpłynął bo kto inny wtedy miał taką siłę sprawczą …

Jakby nalegał na mycie to by się ludzie myli :confused:

Ale widać, lepiej jak zamiast się myć się pracowało i płaciło pieniądze Rzymowi …

PS. Wiadomo, że rozpad Imperium Rzymskiego też nie był bez znaczenia …

1 polubienie

Juz od polowy zaczelo mi sie wszystko mieszac :dizzy_face:
Podziwiam @birbant -a ze sie w tym wszystkim moze polapac!!!

1 polubienie

Niekoniecznie @janusmakroniusz Według Długosza pożycie z Jadwigą spełniało się całkiem nieźle. Puściła ona w niepamięć swą pierwszą miłość, a mamy dane, że dość temperamentna była. Jako mężczyznę kształtnych członków określił go jeden z rycerzy, a nie było to Zawisza Czarny, jak niektórzy podają. Otóż, Jadwiga wysłała owego rycerza z konkretnym zadaniem naprzeciw orszaku Jagiełły, gdy ten do Krakowa podążał. Przyszły król ugościł rycerza w łaźni przemyślnie ze skór zwierzęcych uczynionej i posiłek tam spożyli. I ten rycerz powrócił do Krakowa opisując Jadwidze wygląd nagiego przyszłego jej męża. Jadwiga dość szybko zaciążyła, ale, jak wiemy niedobrze się to skończyło.

3 polubienia

Napisałem najogólniej, jak tylko można. Przecież nasze forum, to nie katedra historyczna, a profesor ze mnie, jak z koziego tyłka saksofon. :kissing_smiling_eyes:

2 polubienia

Nadaje ci tytul doktora honoris causa (ze specjalnosci: historia) na pytamy!

2 polubienia

:grinning:

2 polubienia

KK to w kwestiach higieny byl o tyle specyficzny, ze higiene i seks traktowal jako zlo konieczne, to fakt. od strony ideologocznej i praktycznej. z czasem wiara w szkodliwosc mycia sie zaoowocowala czyms co mnie dosc skutecznie “leczy” z marzen o podrozy w czasie bom zapachowiec, robactwa nie lubie i jak nie wezme porannego prysznica to nie dzialam :wink:
ale zeby w tak krotkim czasie zaprzepascic dokonania rzymskich inzynierow?
ja sadze, ze tzw. prosci ludzie wiecej zapamietali z dorobku przodkow jesli chodzi o te jakosc zycia niz tacy rycerze zdejmujacy zbroje raz do roku przed wielkanicna kapiela?
oczywisce nie wiem czy Cervantes sobie zazartowal z Don Qiujote, ale inne przekazy popieraja, ze faktycznie tak postepowano.
a z drugiej strony w tym samym czasie kazda muzulmanska miescina oprocz meczetu miala publiczna laznie (nie byly one koedukacyjne - kazda plec miala wyznaczone dni tygodnia)
ale to juz temat poboczny, zamilowanie do kapieli imc Jagiello potraktowano niestety jako krolewska fanaberie…

3 polubienia

Orientujesz się zapewne, co barbarzyńcy ze wschodu czynili będąc w Rzymie, po jego podbiciu. Ostatnią rzeczą tam pewnie mycie się regularne było. Ze to hodowla zwierząt domowych, jak najbardziej. :smile:

1 polubienie