Kolejny quiz ze staropolskich słówek - tym razem lżejszy

Nie słyszałem o tym wcześniej i tyle:)

3 polubienia

Ten cug, to właśnie przeciąg, który robił się między drzwiami a oknem. Czytałam gdzieś o tym kilkanaście lat temu i było bardzo ładnie opisane. Na wycugu było się niekoniecznie u swoich dzieci, Jak sie następcy nie miało, to Pan dawał gospodarstwo innemu i u tego innego na wycugu się było.

5 polubień

a znasz wyrażenie zza winkla?

2 polubienia

Tak. Znam. Ale nie wyjaśniajmy, bo być może to wyrażenie będzie w jakimś quizie jeszcze :joy:

3 polubienia

U mnie babcie często mówią o młodych że honderzą się w parku. To dość pogardliwe określenie. Wiesz co znaczy?

3 polubienia

Wyrazu honderzą sie nie znam. Jest dla mnie wyrazem obcym.
Miło się rozmawiało. :slightly_smiling_face:

2 polubienia

mogę powiedzieć ci prywatnie bo to dość nie cenzuralne słowo?

1 polubienie

W niektorych regionach mowi się chędożyć

5 polubień

No to już znam :upside_down_face:

3 polubienia

Babci się poprzestawiało od; - chędożyć… :grinning:

5 polubień

co region to inaczej.

2 polubienia

Cug na przeciąg to moja mama nawet mówi, choć jest od urodzenia miastowa

3 polubienia

Tego słowa nie ma w żadnych słownikach regionalnych, historycznych i innych. Po prostu babci się kiedyś przeanagramowało i już. I tak utkwiło w świadomości. Znam sporo takich przypadków. A w pewnym wieku babciom i dziadkom nie przetłumaczysz, bo wiedzą lepiej i już. Starszym ludziom nie ma się, co dziwić, ale młodsi też tacy bywają. Wymyśli sobie jeden z drugim coś i nie ma siły, żeby go przekonać, że jest inaczej. Na forum też mamy takiego, co chce być naczalnikem świata. I on w to wierzy. :grinning:

4 polubienia

region.

A jak wyjaśnisz słowo denko? Kiedyś laska z którą pracowałem powiedziała że u nich się mówi na… własnie na co? nie zgadniesz.

1 polubienie

Denko do dno małego naczynka, ale jakie ma inne znaczenie, nie wiem? Ja dużo rzeczy nie wiem.

2 polubienia

Deska do krojenia…

2 polubienia

Kurna! Teraz mi przypomniałeś, że dawno temu słyszałem to w łódzkim, dokładnie w Ozorkowie. Ale tylko raz.

2 polubienia

A pomyślał byś?

1 polubienie

Sprawdzę, ale nie w necie, czy to słowo jest regionalne. Za kilka dni odniosę się do tego.

1 polubienie