Kolejny quiz ze staropolskich słówek - tym razem lżejszy

@Joko, to ty jesteś lelak w gwarach? :slight_smile:

2 polubienia

Sam jesteś lelak.
Po prostu niektóre tematy są dla mnie zwyczajnie nudne. Tak samo tutaj: nie interesuje mnie jak w jakiejś części Polski gwarowo czyli nieprawidłowo ludzie nazywają jakąś rzecz lub czynność. To jest zwyczajnie nudne, więc nie poświęcę temu ani sekundy swojego czasu :wink:
Niech się bawią w takie coś ci, co takie coś lubią :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Nie jestem za mocny w regionalizmach. Ale udział w takiem quizie chętnie bym wziął.

4 polubienia

Zaryzykowac mozna.
Ale taki staropolski ciekawszy.
Moze miejscowosci, ktore wziely nazwy od prawie wymarlych zawodow lub zajec?
Niekoniecznie Krakow od krakania?

3 polubienia

Albo Łódź, od “łudzenia się” :slight_smile:

2 polubienia

Nie wyobrażam sobie takiego quizy w wykonaniu warszawiaka. Przecież dla Ciebie wszystko co za Łomiankami czy Kobyłką to prowincja pachnąca regionalizmem. image
Ponieważ regionalizmy wynikają z gwary lokalnej, więc musiałoby to być dzieło wspólne ludzi z prowincji różnych.

3 polubienia

A dlaczego? Ja bardzo lubię regionalizmy, a to że mieszkam tu, gdzie mieszkam nie ma nic do rzeczy. Kiedyś w internetowym quizie z gwary śląskiej miałem 70% dobrze!

Ale widzę, ze temat jest drażliwy i wielu osobom nie lezy, więc zorbie trzecią (i ostatnią) część quizu z archaizmów staropolskich)

2 polubienia

A dlaczego ostatnią? :yum:

1 polubienie

Bo do trzech razy sztuka :slight_smile:

1 polubienie

UĆ…

:stuck_out_tongue_winking_eye::stuck_out_tongue_winking_eye::stuck_out_tongue_winking_eye:

Żadne tam złudzenia

Trzy części już były. Pierwsza już dosyć dawno temu. Birbant - zapomniałeś już jakie quizy robiłeś? :upside_down_face: :stuck_out_tongue_winking_eye:
Ale takich fajnych, to może być i dwadzieścia.
Ciekawe są.

2 polubienia

Dla mnie wcale nie jest drażliwy.

2 polubienia

Ja, a bo co? :stuck_out_tongue_winking_eye:

To masz u mnie piwo, cieple i bez bąbelków. :smiling_imp::rage:

1 polubienie

Okrutnica… :crazy_face:

1 polubienie