@Joko, to ty jesteś lelak w gwarach?
Sam jesteś lelak.
Po prostu niektóre tematy są dla mnie zwyczajnie nudne. Tak samo tutaj: nie interesuje mnie jak w jakiejś części Polski gwarowo czyli nieprawidłowo ludzie nazywają jakąś rzecz lub czynność. To jest zwyczajnie nudne, więc nie poświęcę temu ani sekundy swojego czasu
Niech się bawią w takie coś ci, co takie coś lubią
Nie jestem za mocny w regionalizmach. Ale udział w takiem quizie chętnie bym wziął.
Zaryzykowac mozna.
Ale taki staropolski ciekawszy.
Moze miejscowosci, ktore wziely nazwy od prawie wymarlych zawodow lub zajec?
Niekoniecznie Krakow od krakania?
Albo Łódź, od “łudzenia się”
Nie wyobrażam sobie takiego quizy w wykonaniu warszawiaka. Przecież dla Ciebie wszystko co za Łomiankami czy Kobyłką to prowincja pachnąca regionalizmem.
Ponieważ regionalizmy wynikają z gwary lokalnej, więc musiałoby to być dzieło wspólne ludzi z prowincji różnych.
A dlaczego? Ja bardzo lubię regionalizmy, a to że mieszkam tu, gdzie mieszkam nie ma nic do rzeczy. Kiedyś w internetowym quizie z gwary śląskiej miałem 70% dobrze!
Ale widzę, ze temat jest drażliwy i wielu osobom nie lezy, więc zorbie trzecią (i ostatnią) część quizu z archaizmów staropolskich)
A dlaczego ostatnią?
Bo do trzech razy sztuka
UĆ…
Żadne tam złudzenia
Trzy części już były. Pierwsza już dosyć dawno temu. Birbant - zapomniałeś już jakie quizy robiłeś?
Ale takich fajnych, to może być i dwadzieścia.
Ciekawe są.
Dla mnie wcale nie jest drażliwy.
Ja, a bo co?
To masz u mnie piwo, cieple i bez bąbelków.
Okrutnica…