Są takie, które mają dla Ciebie specjalne znaczenie?
Odkywca Lsd?
Ja? Nie. Już dawno odnalezione.
Boże,co za pytanie?!
Oczywiście!
Nie wszystkie przyprawy,nie zawsze kolory i nie zawsze zapachy…
Ale bez tego wszystkiego,nie wyobrażam sobie życia.
Specjalne znaczenie?
Rynkowe zapachy wczesną jesienią…
Zapach magnolii lub konwalii…I oczywiscie lasu,o ile nie jest zasyfiony przez człowieka…
Kolory o zachodzie słońca,kolory w malarstwie Caravaggia,Vermeera,Rembrandta,Constable’a,Turnera,Ajwazowskiego…
Na przyprawach sie specjalnie nie znam.Ale oregano czy majeranek lub koperek to wręcz poetyckie bywa
Każdy człowiek ma pamięć zapachową.Można sobie czasem ot tak poczuć np. zapach sernika domowej roboty takiego świątecznego sprzed 30 lat…
Kolory - lubię niebieski i połączenie n. z białym.Daje on poczucie czystości,porządku i odpręża ale można też dawać wrażenie osamotnienia podobno.
…I czarny z czerwonym oraz niebieski z zielonym czasem ale nie w ubiorze.
Żółtego nie lubię(jaskrawego).
Racja!
Pamieć zapachowa istnieje.
Mam od czasu do czasu,to zapachowe"wspomnienie"ogrodów podmiejskich gdzie krolowały kwiaty i owoce…Cofam sie do roku 1972-3…Albo jeszcze dalej,do końca lat 60-tych i do poznanskiego ogrodu botanicznego…
Nie wiem,może byłem dzieckiem nadwrażliwym ale wtedy te upojne zapachy były dla mnie arcyważne!Buszowalem w krzewach agrestu i porzeczek a ponad nimi,czułem takie zapchy kwiatów że dzisiaj choćby w ogrodach Kensington,można tylko o tym pomarzyć…
Ile mamy zmysłów
Tyle naszego.
Zdecydowanie,tak.
Całe piękno tego świata,można tylko dzieki nim,ogarnąć…
A dotyk to pies?
Fakt.
To trochę inna sprawa ale tez może istnieć i bez kolorów czy zapachu…I przypraw nie potrzebuje.
Jest taki rodzaj dotyku który świadczy o bliskości.Przypomina kto jest najważniejszy,uśmiecha sie do Ciebie.,uspokaja…
Pamietam jak w młodości,wczytywałem sie w to…Czasem gdy słowa wydają sie zbyt kłopotliwe,dotyk przychodził z odsieczą
Raz jeszcze o zapachach.
Zapach rozpakowanej świeżo płyty winylowej i jej okładki.
Zapach książek…
Zapach nagrzewającego sie magnetofonu lampowego…
Zapach świec gdy wyłączali prąd…
Zapach pastowanej podłogi,najczęściej przed świętami…
Zapach dziewczyny w tańcu na prywatce
Zapach pewexowskiej Brandy przed północą,na sylwestra
Uśmiech i radość życia