i pryskania powietrzem w sprayu…znaczy nie udało się go otworzyć do końca. Co robić? Czy te podkładki chłodzące coś dają?
Trochę dają.
Należałoby sprawdzic czy wiatraczek chlodzacy sie gdzies nie uszkodzil i na poczatek zapewnic przeplyw powietrza do niego.
Wiatraczek się chyba kręci ale ok, masz rację.
Sprawdź w Menadżerze zadań, czy nie jest włączone coś bardzo zasobożernego.
Mój Dell grzał się ponad 13 lat.I zachowywał się jak lokomotywa z dobrze znanej bajki.Nie wiem czy żarł energię bo tutaj mamy to wliczone w czynsz…
W każdym razie, aż do zeszłego tygodnia ,pracowal aż miło…
Procek może już ledwo zipać. Albo zasilacz spier*y
Odinstalowałam Teamsy i dokurzyłam jeszcze i nadal
jesli to lapek? sprobuj postawic na jakichś prowizorycznych kołeczkach (od biedy nawet takich zakretkach od butelek na wode). tak żeby był stały przepływ powietrza.
ok, spróbuję…i odłączyłam zasilacz na chwilę
Jeżeli odkurzanie udrożniło przepływ powietrza, to z dużym prawdopodobieństwem pasty/pady termoprzewodzące na procesorze / grafice / chipie płyty głównej nie przewodzą już jak należy. Może być też tak, że mimo wszystko wentylator jest mocno zapchany i pomimo że kręci, nie daje odpowiedniego przepływu powietrza, lub kręci zbyt słabo. Innym powodem może być jakiś program / proces systemu, który non stop maksymalnie zajmuje procesor.
Czyli rozkrecic, wyczyscic (fachowiec) i “odrobaczyc”?
W moim poprzednim lapku wlasnie wewnetrzne chłodzenie i łożysko w wiatraczku padly.
Zazgrzytało i jszcze udalo się dane na dysk zewnetrzny odzyskać.
Ale to rzutem na tasme. Ale wiekowy byl. 14 lat.
Odkręcałam śrubki, podważałam te brzegi i nie chciało się otworzyć w rogach a odkurzyłam przez szpary, ale to nie wystarcza na pewno. Masz rację,mogą być kurze w wiatraku skoro się nie odkręciło dokładnie i te pasty sa pewniedo uzupelnienia.dziękuję
Ale mi wydmuchało skąd ten kurz? ja się pytam I @okonek też dziękuję. czyli wytrzyj kurze-tylko gdzie ta kura
kura tam gdzieś ma podogonie do wytarcia, kogut pewnie tez, ale się wstydzi.
Wyjęłam kurze z jednego wiatraka a drugi się nie odkręca
Dobra …zepsułam śrubę, ale mi nie dławi termicznie i czerwona kontrolka się nie świeci. Ale musiałam użyć powietrza w spray, odkurzacza, pędzla i trochę porozkręcać. Zobaczymy jak się będzie nagrzewał i czy będzie zwalniał. I pousuwałam coś z pamięci, ale nie wiem, co bo komputer pozwolił
Z zasilaczem dławi jednak i bez też dławi, ale tylko w jednej kolumnie.
A jak bateria ma kilka lat to można ją wymienić chyba…tylko drogie cholerstwo jest
Albo nie wychodzic z lapkiem i trzymać go na zasilaczu.
Zasilacz uruchamia kontrolkę…
A to zasilacz jest wewnątrz lapka?