Komu?
Czyżby migrantom?
Niczego nie sugeruję, to taka “pierwsza myśl”…
To nie pierwszy płonący budynek katolicki we Francji.
Ktoś nie lubi francuskich katedr?
Komu?
Czyżby migrantom?
Niczego nie sugeruję, to taka “pierwsza myśl”…
To nie pierwszy płonący budynek katolicki we Francji.
Ktoś nie lubi francuskich katedr?
Byłem w Rouen, widziałem tę katedrę lat temu kilka. Podoba mi się bardziej od Starej Damy w Paryżu.
Czy ktoś podpalił tę w Rouen? Nie wiem, ale Notre Dame zapaliła się od fatalnego stanu instalacji elektrycznej. We Francji nie dba się tak o zabytki, jak np, w Polsce, Niemczech czy Holandii. Piszę to, bo sam widziałem w jakim są stanie, zwłaszcza te mniej zwiedzane. A zabytków tam wszędzie multum.
Zresztą i w Polsce w latach 90 spłonęło kilka kościołów przez zgniliznę instalacji.
Oprocz tego, że Francja to jest w założeniu kraj laicki? To kościołów i katedr mają dużo, ale sa one źle zabezpieczone.
Wystarczy jakies zwarcie i nieszczescie gotowe. Poza tym katedry najczesciej maja kontrukcje dachowe z drewna.
To Francuzi tacy są? To niech oddadzą te zabytki nam. Zadbamy.
Wkurzyłam się teraz na nich
Zdziwiła byś się, na widok starych budowli na prowincji. U nas dziś, coś takiego to cacka, a tam…, szkoda gadać.
Zresztą wystarczy oddalić się od centrum Paryża i miejsc turystycznych by to zobaczyć. W belgijskiej Walonii podobnie. Mają tam wręcz bajkowe budowle, zwłaszcza mieszkalne, ale mocno zaniedbane.
W Liege dopiero teraz wzięto się za renowację zabytków.
Pozary katedr i kosciolow spowodowane remontami czy jak czasem uderzeniem pioruna zdarzaja sie w wielu krajach.
A niestety w Afryce sa niszczone świadomie.
Rosjanie sabotują
To juz nie tylko nienawistna odmiana tzw. imigracji ale i sami Francuzi,przynajmniej od 1968 roku,w pocie czoła zapracowali sobie na takie podejrzenia.
Wystarczy przeciez nic nie robić a każdy zaniedbany element z drewna,może sie zapalić z byle przyczyny.Odrobina cierpliwości i gotowe
To robota dla policji.O ile to jeszcze policja a nie figuranci bezradni wobec wszystkiego co sie dzieje na ulicach…
Nie mogę znaleźć linku, ale przy okazji pożaru katedry Notre Dame w Paryżu, kilka lat temu trafiłem na artykuł, z którego wynikało, że od czasów średniowiecza odnotowano we Francji kilkanaście tysięcy pożarów kościołów. Zatem różne teorie spiskowe na temat pożarów świątyń sa mocno przesadzone. Oto, co pisała prawica po pożarze w Paryzu:
Już ustaliliśmy, że to rażące zaniedbania są przyczyną dalszego uszkadzania tych wspaniałych zabytków. Moje zdanie na temat Francuzów jeszcze bardziej się pogorszyło.
To wystarczy odrobina myslenia - pomijajac ewidentne przyczyny jak czesciowo lub calkowicie drewniane konstrukcje, wola boska w postaci pioruna, brak konserwacji i bledy przy remontach to w kosciolach do dzis używa się otwartego ognia w postaci swiec. Jedna iskra wystarczy.
Bardziej podejrzane sa ostanie pozary w Polsce. Jak nie wysypisko śmieci to supermarket?
Magda Ogórek i prawica…Czy jest jakaś bariera która by Cie powstrzymała od propagandowych fałszów i głupot na temat prawicy???