Mnie się zdarza. Zwłaszcza jak się gdzieś bardzo spieszę. Czy aplikacje płatają Wam figle? Mieliście jakieś ciekawe przugody? Macie ulubionych kierowców?
Nie korzystam z taksówek. Ostatnio kilka lat temu bo musiałem się o 4:00 nad ranem w niedziele dostać do miasta.
Nie korzystam z żadnych takich aplikacji. Taxi, to bardzo tania usługa.
Oczywiście mam na myśli korporacje, nie te stojące na postoju.
p.s. przygody z kierowcami to Pikuś, przy klientach/pasażerach.
Nie korzystam z aplikacji, choc rzadko taksowki stoja na postoju.
Mozna zamowic przez telefon.
A ubery i spolka jakos jeszcze w moje okolice nie dotarly.
Zreszta teraz jak turystyka padla, samoloty prawie nie lataja to i taksowkarze ledwo wiaza koniec z koncem. Zwlaszcza, ze restrykcje jesli chodzi o higiene jak wszędzie w uslugach - i tego sie pilnuje.
A dezynfekcja auta tania nie jest.
Na tyle rzadko korzystam z taksówek, że taka aplikacja jest mi zbędna. Z takich nietypowych sytuacji to tylko mi się przypomina, jak kiedyś kierowca zupełnie pomylił ulice w całkiem niedużym mieście i chciał mnie wywieźć na gdzieś nie wiadomo gdzie.
pewnemu kierowcy w Lodzi pomylily sie rynki Czerwony z Zielonym. ale trzeba przyznac, ze zachowal sie honorowo, odstawil na wlasciwy i wzial tyle ile byloby za prawidlowy kurs, mocno przepraszajac.
W moim przypadku również tak było z rozliczeniem. Z tym że temu kierowcy musiałem jeszcze drogę tłumaczyć … a w głowie nieźle mi się kołowało.
teraz maja GPS
Mają, ale nie zawsze używają.
u mnie od dosc dawna maja smartfona sprzezonego z taksometrem - wskazuje najkrotsza (lub optymalna jak korki) droge. nie wiem tylko czy jest to jakas ogolnohiszpanska aplikacja obowiazkowa dla wszystkich, czy kazda korporacja ma swoja?
W Polsce też tak jest. Oprócz tego, dyspozytor ma stały podgląd na to, gdzie się znajduje każdy pojazd.
Nim skorzystamy z usług taxi, mamy prawo poprosić o koszt przejazdu. Dzięki temu unikniemy próby oszukania nas.
@efka @okonek Właśnie tak działa aplikacja. Pokazuje dokładną trasę i cenę która jest już ustalona przed wyjazdem.
Kiedyś dużo korzystałem z Taxi, a od niedawna kilka razy Uber zrzeszony, licencjonowany. Kultura, tańsze kilometrówki rachunek imienny z drukarki. Nie korzystałem z aplikacji. Kiedyś korzystałem z usług Taxi za kawalera i co nieco po ślubie, i gościa, numer był zapisany w starym Erixonie, który przeszedł do Ubera. Po staremu dostępny 24/24/7 cały kraj i ewentualnie Niemcy pod dom na żądanie. Usługa Taxi do Wojewódzkiego sądu po zgonie małżeństwa poskutkowała tym że, przed sądem wychodziłem z auta, w garniturku, z neseserem przez szyberdach, co nieco przybrudzony
Ceny ta hiszpanska nie ustawia, a trasy tez nie narzuca.
@waranzkomodo, nie jest mi ona potrzebna. Chce taxi, dzwonię do jednej z wielu firm, lub tej w której pracowałam
Kiedyś taxi kojarzyło się z luksusem, te czasy minęły, razem z nocną taryfa czy świąteczną.
@kaziu Korzystam z Bold i freenow. Sprawdzam kto ma taniej i szybciej i tego wybieram. Chociaż freenow to bardziej korporacja taxi i kierowcy wydają się bardziej zorientowani na trasach ale za to Bold często daje wysokie rabaty.
O dziwo z Ubera dostałem bonusa, gratis kawę - dojazd i powrót na trasę zamówioną za free. Teraz jak robię w delegacjach, to nie mam potrzeby zamawiania taksówki. Bardziej mi potrzebna pomoc na miejscu hm wkoło komina - opłaty, rachunki, poczta ,większość pracuje do 15.00 ja kończę najszybciej w porywach o 16.30 i to boli. Skoro np odwożą dzieci klienta do przedszkola czy szkoły, czy wożą do klienta np alkohol, zakupy czy panienki, to pewnie by obskoczyli moje problemy
Tak, bo na mapce widać gdzie jest taksówka, którą zamówiłemi widać trase jaką jedzie do mnie. Genialne!
Ja nie korzystam. Przeważnie jak potrzebuję auta, to jadę własnym. W sumie ciężko byłoby mi powiedzieć, kiedy ostatnio taksówką jechałem. Na bank w 2019… jak z dworca wracałem po przylocie z wakacji… W zeszłym roku na bank nie korzystałem.
edit: przy takim korzystaniu, nie czułem potrzeby instalować aplikacji