100 km po budowie autostrady A1 między Piotrkowem Tryb., a Częstochową. Praca tam trwa gigantyczna. Jest za co podziwiać projektantów i wykonawców autostrad, ekspresówek, obwodnic, węzłów, obiektów inżynieryjnych.
Największe zasługi w rozruszaniu tego programu budowy sieci autostrad i dróg szybkiego ruchu, przypisałbym Cezaremu Grabarczykowi, ministrowi Platformy Obywatelskiej, który jako prawnik, potrafił przełamać niezliczone opory i sprzeciwy wobec wielkości odszkodowań za wywłaszczane tereny i mienie pod program drogowy. Gdyby nie C.G., ciągnące się latami procesy i spory sądowe, położyłyby ten program na łopatki.
Wielka obwodnica Warszawy jest budowana m.in. pięć minut ode mnie!
Ta obwodnica to zbawienie. Jakież było moje zaskoczenie, gdy parę lat temu pojechałem do Warszawy, na Okęcie i zamiast stać w korku w Jankach, Raszynie itd., prosto z “gierkówki” wjechałem na piękną trzypasmową trasę, a kawałek dalej zjechałem prawie prosto na Aleję Krakowską. Bardzo mnie cieszy fakt, że jako przyjezdny już nigdy nie będę musiał oglądać Raszyna 
Mnie szczególnie cieszą bezpłatne drogi ekspresowe. Już teraz na przykład ze Śląska można pojechać nad morze bezpłatną S-ką od Legnicy w górę mapy. Trzeba zapłacić tylko za wrocławski odcinek A4.
Ufff, ja pamiętam tak straszne korki, że trudno sobie wyobrazić! Ale to było dawno temu.