Koszt wynajęcia sali

Witam. Mam pytanie, ile kosztuje mniej więcej wynajęcie sali?
Chciałabym wynająć salę w restauracji i zamówić obiad. Nie ma to być typowy szwedzki stół, każdy gość ma dostać swój obiad. W jednym miejscu zaśpiewali mi 120zł za osobę, co uważam za śmieszne, bo to jest prawie cena wesela z pełną całonocną obsługa, kilkoma rodzajami dań, kolacją, obiadem itp.

Co o tym myslicie?

Zależy od standardu lokalu, od położenia. Inaczej kosztuje w stolicy, inaczej w Pipidówce. Różnie też zapłacisz w tym samym lokalu w zależności od tego, czy wynajmujesz cały lokal, czy jedną salę, czy tylko kilka stolików. o i cena menu może być różna. Wynajęcie całej świetlicy wiejskiej kosztowało 500 zł, z naczyniami, serwetami, dostępem do kuchni, ale bez wystroju, kucharza, kelnerów, sprzątania. Ilość osób się nie liczyła, granicą była ilość krzeseł.

Musisz podzwonić w różne miejsca, wtedy się zorientujesz. Czasem ludzie zamawiają kilka stolików lub wynajmują część lokalu, a czasem wynajmują cały lokal. Wynajęcie całego lokalu lub jakiejś sali w atrakcyjnym miejscu sprawia, że nie mogą mieć innych klientów, tylko was w tym czasie i nie opłacałoby im się. Na cenę składają się różne czynniki. Miejsce, czas, menu…

@magda38 Jeśli chcesz wynająć salę na komunię to może być taka cena (niestety). Zwłaszcza teraz kiedy branża gastronomiczna ledwo zipi…

Ale pani kochana pandemia jest. Zakaz takich imprez. Zrobią ci nalot.

Z komuniami jest jeszcze inny problem. Wszystkie dzieci z danej parafii idą do I komunii tego samego dnia, a lokali w okolicy zazwyczaj jest mało. W mojej okolicy trzeba rezerwować lokal/salę na co najmniej rok wcześniej.

Dokładnie - ja rezerwowałem sale następnego dnia jak ogłosili termin komunii, a i tak była juz wolna tylko jedna sala.
120 zł z jedzeniem i obsługa kelnerską? to wcale nie jest dużo (jeśli chodzi o Warszawę, nie wiem jak jest w innych regionach)
A poza tym mam wrażenie, że jest pandemia i restauracje sa zamknięte?
Generalnie trzeba ustalić menu, liczbę osób, kalsę restauracji - bo rozpiętość cen może być naprawde duża. Jesli sie zdecydujesz na pomidorową z ryżem i schabowego z kapusta plus kompot, to 30-40 zł od osoby będzie max. :slight_smile: