Tez mi sie wydaje ze to fake…
Ja głosowałem na swojego prawicowego kandydata.
Jeśli to prawda, to zapytam: dlaczego osoby hm… niepełnosprawne umysłowo, które muszą być zamknięte w specjalnych ośrodkach nie mają odebranych praw obywatelskich, choćby w części dotyczącej głosowania? Spora część tych ludzi jest ubezwłasnowolniona. Skoro nie mogą decydować o sobie, to dlaczego mają decydować o losie kraju???
To samo zresztą dotyczy więźniów skazanych za bandytyzm, rozboje, i inne ciężkie przestępstwa. Dlaczego wyrokiem sądowym nie pozbawia się ich praw obywatelskich np. na czas odbywania kary?
Proste - w więzieniach wygrywa KE, to dla równowagi w psychuszkach wygrywa PIS. To akurat nie żart, PIS dostało 80% w szpitalach dla psychicznie chorych, KE prawie tyle samo w więzieniach
Nie chodziło mi dokładnie o to, jak jest dziś. Zastanawiałam się tak ogólnie dlaczego od lat ludzie ci mimo swoich… braków intelektualnych, czy bardzo złego zachowywania się nie byli i nie są pozbawiani (ograniczani) praw obywatelskich. Jak to wygląda okiem prawnika?
A Twoje dane - jak myślisz, dlaczego więzienia na KE, a umysłowi na PiS? Tak sami? z własnej woli? czy pod przymusem, albo podstępem?
A kto ma decydować o odebraniu praw obywatelskich? Ja bym się wahał odebrać komukolwiek, bo w przyszłości ktoś może mi odebrać…
Oczywiście sąd. Przy orzekanie np dożywocia dodatkowo pozbawienie praw wyborczych.
Pomyłek sądowych i lekarskich jest pełno. A co dalej? Może zabrać prawo głosu tym, co podatków nie płacą? Albo mają inny kolor skóry?
wegetarianom, mysliwym i rowerzystom.
ale to przeciez juz przerabialismy.
z psychuszkami i odbieraniem praw obywatelskich tak czesto bylo w PRL. zwlaszcza to drugie okresowo jako kara uzupelniajaca,
a przy wyrokach smierci to chyba z urzedu (nie mam kogo zapytac, ale cos mi sie tak kojarzy)
To jakie rozwiązanie byłoby lepsze?
Zdaje się że to Churchil powiedział, że demokracja to najgorszy system, ale lepszego nie ma @gra
Osoba ubezwłasnowolniona nie ma praw wyborczych. Wynika to już z przepisów Konstytucji. Ale w zakładach psychiatrycznych nie ma wyłącznie osób ubezwłasnowolnionych. Niektórzy tam przebywają za własną zgodą.
Gra problem polega na tym że w więzieniach 80% ludzi siedzi za duperele. Powinni dostać prace społeczne a siedzą i marnują swoje życie i innych kasę. A dlaczego głosują przeciw PIS? bo PIS zaostrza i tak ostre przepisy. Każdy kto straci nawet miesiąc życia przez innego będzie go nie lubił.
a niektorzy tylko na obserwacji… @anon44086484
Osoba ubezwlasnowolniona,nie ma praw wyborczych,ani tez innych praw decyzyjnych.
Nie kazdy chory psychicznie jest ubezwlasnowolniony,o tym decyduje sad,nie lakarz.