Czy mleko (długa konserwacja, termin jeszcze 10 dni) może się kwasić jak jest pełnia księżyca? Dolałam do gorącej kawy i porobiły się kwaśne grudki.
A co ma księżyc do mleka?!
To znaczy mleko przertworzone metoda UHT czy takie pasteryzowane?
Bo to pierwsze predzej otruje niz skwasnieje. Drugie? Owszem jonizacja powietrza, zmiany elektromagnetyczne i fakt, ze burze zwykle lacza sie z upalami w maja wpływ na procesy fermentacyjne i gnilne. Mleko kwasnieje w sposob niekontrolowany czasem, rosół sie psuje…
Nawet jesli sa schowane do lodowki.
@Devil Są rzeczy na niebie i ziemi, o których nie śniło się filozofom
Co do pelni Ksiezyca? Mozliwe, ze jakies dzialania zblizone do tych burzowych?
Zmiany pola magnetycznego, ciążenie.
producenci serów, wina, kombuchy), którzy twierdzą, że fermentacja inaczej przebiega podczas pełni – bardziej burzliwie, szybciej, czasem mniej stabilnie
Sa to tysiaclecia obserwacji, choc myślę, za w przypadku faz ksiezycowych ta zaleznosc jest bardziej skomplikowana. Bo pływy nie zawsze sie pokrywaja z tym, która czesc satelity jest oswietlona? Ale ja superkomputer nie jestem, a chińskie zajete rozdzialem towaru na platformy handlowe
teraz to już zupełnie galareta do wylania!
Zdarza sie. Obecne mleko to juz dawno przestalo byc mlekiem, a jak przegotowanie metoda UHT czy pasteryzacja sa zle zrobione to potrafi sie w ciagu kilku godzin zamienić w trucizne.
Dlatego ja do kawy kupuje raczej skondensowane nieslodzone w jak najmniejszych opakowaniach. Ma tez te zalete, ze mozna uzyc zamiast smietany do sosow.
Jak się czarnego kota przerzuci przez lewe ramię,to i bez księżyca skwaśnieje (nie kot-chociaż kto go tam wie)
Kot jak kot, ale osoba ktora bedzie to zaklecie usilowala zastosowac moze wymagac szybkiej opieki medycznej…
Laktoza to zło
W wiekszosci pr,ypadkow tak. Z czasem umiejetnosc przyswajania laktozy zanika. Ja sie nie skarżę.
Jesli mleko jest mlekiem. A nie bialym plynem w kartoniku. Lub co gorsza “zdrowym jogurtem” bio…
Mleko UHT także może się skwasić niezależnie od pełni księżyca: wystarczy nieszczelność lub przechowywanie w nasłonecznionym/ciepłym miejscu.
Czy tak otrzymany preparat mozna nazwac kwacnym mlekiem?
Ja tego urzadzenia nie mam, ale znajoma robila z mleka UHT jogurty w jogurterze. Zaszczepiajac zywimi szczepami bakteryjnymi. Z tego co wiem? Żyje, więc trucizna to chyba nie byla?
Musiało być okropne!
@okonek @elsie1 Mleko UHT jest częściowo pozbawione bakterii dzięki obróbce termicznej dzięki temu “łatwo łapie” dodane bakteriie. Dobry jogurt i kwaśne mleko wychodzi, tyle że chudsze (mniej tłuste) niż byśmy swojskie nie odtłuszczone mleko wzięli…
Na czym polega technologia to ja wiem.
Do konca nie wiadomo tylko na ile te wysikie temperatury wplywaja na stan bialka?
Jako tego co przyswajamy zaraz po otworzeniu kartonika? Bo później? To masz idealna pozywke dla wszystkiego co w powietrzu. Os sporow grzybow plesniowych po bakterie.
Czy akutat jest to kwestia zawartosci tluszczu? Cheba zalezy od surowca i technologii. Ja w kazdym razie unikam - jesli mam uzyc tego bialego plynu tych odtluszczonych. I zuzywam jak najszybciej, bez podgrzewania. Bo sie cholerstwo w trybie blyskawicznym przypala, a szorowac garow nie lubię
@okonek Wiadomo najlepsze mleko swojskie od krowy.(Byle zdrowa była.) Smak pamiętam z dzieciństwa i wczesnej młodości… Koleżanka z liceum, której, rodzice mieli krowę poczęstowała mnie kiedyś siarą - ale była po tym jazda!
Co najwyżej wzdęcia i w skrajnych przypadkach ból brzucha…
Siara to moze nie, ale kozie mleko? Ja tam sie nie dziwię, że Amalteja karmiąca Zeusa tym boskim płynem trafila na karty historii. O ile sama kozą nie byla.
.
Krowy sa wydajniejsze, ale smak kozilego czy owczego mleka i przetworów? Jakis przyjazniejszy?
I to nie u dzieci.
Z krowim mlekiem zdarza sie nietolerancja u niemowlakow.