Witam. W języku polskim czasy przeszłe mają ruchomą końcówkę osobową, więc oba szyki są poprawne, czyli “robiłem był” I “byłem robił”, a nawet “jam był robił”. Jednak w Internecie znacznie częściej nauczany jest szyk “robiłem był”.
Ten szyk jest o tyle dobry, że może się on kojarzyć z wyrażeniami “powinienem był” albo też “można było”, a nawet “robione było”. Dla mnie natomiast jest logiczne, że jeżeli “będę robił”, to analogicznie “byłem robił”, choć oczywiście “robił będę” też jest poprawne, ale bardzo rzadkie.
Nawiasem pisząc, poprawnie jest i “powinienem był” i “byłem powinien”.
Gadaj po swojemu. Ja ino w robocie przy tych pozorantach przyjezdnych z północno-wschodnich prowincji staram się mówić ładnie.
Tam się trzciną przykrywali. Na Śląsku zatrybili po nowemu.
W stronnie czynej czas zaprzeszły zanikł, ale moim zdaniem w stronie biernej nadal jest można nie tylko czas zaprzeszły wyrażać, ale nawet perfekt.
Zostało zrobione - zwykła przeszłość
Jest zrobione - perfekt (czyli przeszłość z rezultatem na teraźniejszość)
Było zrobione - zaprzeszłość
Nawet formy “zostanie zrobione” i “będzie zrobione” to dla mnie inne wyrażenia. Pierwsza forma oznacza przyszłą czynność, natomiast druga oznacza tylko przyszły rezultat, a sama czynność może się odbyć kiedykolwiek.
Są to raczej formy używane bardzo dawno temu. W języku potocznym ale też i literackim obecnie trudno natknąć się na tak sformułowane wyrażenia. Niestety, ale pewne używane niegdyś formy idą do lamusa albo już w nim są.