Zatrzymamy się w locie
Nad szczytem i urwiskiem
I będziemy nad Ziemią
Nieziemskim zjawiskiem
.
A może to przenośnia-metafora sytuacji życiowej?
.
Miłość to wieczna tęsknota
Zatrzymamy się w locie
Nad szczytem i urwiskiem
I będziemy nad Ziemią
Nieziemskim zjawiskiem
.
A może to przenośnia-metafora sytuacji życiowej?
.
Miłość to wieczna tęsknota
Park Narodowy Banff w Kanadzie,w Albercie.Niestety tylko na filmie i zdjęciach…Ale wystarczyło by mnie podbić…
Claudia Cardinale w 8 I 1/2,F.Felliniego
Caravaggio i"Powołanie św.Mateusza"
Swit na pewnej plaży,w 1992 roku
Jesien w sloncu nad jeziorem,gdzies w Puszczy Nadnoteckiej
“Starless”,King Crimson
sycylijska Taormina,poza sezonem…
Ottava Rima,Sangiovese
Będę musiał to rozpracować -
Nie odtworzysz tego świtu ani tamtej jesieni z bodaj,1984 roku.Ale możesz mieć swoje własne.
Pewne rzeczy są niepowtarzalne, jednorazowe… unikatowe
Ale będę próbować.
W 64 widziałem z bliska piorun kulisty, będąc na wakacjach na wsi. Świetlista kula średnicy ok 1 metr powoli przesuwała się kilka cm nad ziemią. I powoli znikała, już mało widoczna uderzyła we wrota stodoły i całkiem znikła. Na wrotach został czarny osad w miejscu zetknięcia. Było to kilka minut po zakończeniu się gwałtownej letniej burzy.
W 79 stałem przed ścianą deszczu na wyciągnięcie ręki, sam będąc suchym.
Poranna zorza latem na Syberii, po ulewnym nocnym deszczu. Wyglądała, jak monstrualny pożar.
Z tego typu sytuacji, w moich ukochanych od zawsze, Karkonoszach,chyba w 1979 obserwowałem z góry deszcz a potem burze…Pierwszy i ostatni raz w życiu,obserwowalem to będąc na jakimś urwisku, ponad…
Taka to kula wpadła do domu mojej babci. Wyrwała dziurę w ścianie domu,przeleciała przez całą chałupę i wyleciała z drugiej strony domu robiąc kolejną dziurę w ścianie. Po drodze spaliła wszystkie urządzenia elektryczne.
Widziałem komety, gwiazdy i zaćmienia słońca.
Taki piorun w apogeum swej elektrycznośći, to podpalacz i niszczyciel wielki. Na szczęście szybko się rozładowuje.