Lansowaniem bezmyślnej teorii Wegenera o wędrówce kontynentów,

nauka pokazała swój bezmyślny, ogłupiający, żenujący poziom, bo zakładanie, że istniał kiedyś jeden wielki prakontynent, Pangea, który rozpadł się na kilka mniejszych, wędrujących po całej Ziemi, jest nieharmonijne, niesymetryczne, po prostu żenująco-idiotyczne.

Masz inną teorię :thinking:

Interesuje mnie przede wszystkim mechanizm powstania pasm górskich tj. Himalaje, Apeniny, Alpy, Pireneje, Karpaty.

Powstały, bo wyłączono w tych miejscach grawitację :thinking:

2 polubienia

@ZiraaeL Nie musiały powstawać. Po prostu już tam były.

1 polubienie

Oczywiście, że mam logiczną teorię przedstawienia historii Ziemi, w tym jej puchnięcia i kurczenia się, a kierowanie się wyglądem Ziemi zalanej częściowo wodą z wystającymi nad nią lądami, jest niewyobrażalnie niepoważne, idiotyczne, kompromitujące naukę…

Ja tam na wlasnej skorze poczulam te wedrowke kontynentow, a raczej przesuwanie sie plyt tektonicznych.
Wspolczesne teorie maja sie do pomyslu Wegenera jak podwodna lodz o napedzie atomowym do Nautiliusa (choc Verne wykazal sie w tym przypadku wiedza i niesamowita intuicja, a pierwszy okret podwodny o napedzie jadrowym zostal nazwany tez Nautilius na czesc swojego fikcyjnego poprzednika :wink:). Ale sama idea nieglupia. Z tym, ze teoria o jednym wielkim kontynencie zostala poszerzona.
Dokladniejsze badania geologiczne potwierdzaja, ze co 400 - 500 milionow lat tworzy sie superkontynent, rozpadajacy sie potem na czesci. Tzw. cykl Wilsona.
Ciekawe czy w tych obliczeniach uwzgledniono sily dzialajace pomiedzy Ziemia i Ksiezycem?
I na ile temu ukladowi Ziemia zawdziecza aktywnosc tektoniczno i geologiczna.
Tylko nie pisz, ze Ziemia wlasnie szykuje sie do porodu, stad te trzesienia ziemi.

1 polubienie

Już jest w trakcie porodu Drugiego Księżyca.

Nikt nie kieruje się takim obrazem. Teoria Wagenera obaliła takie postrzeganie.

Ówczesne teorie próbowały wyjaśniać to zjawisko tworzeniem się i zanikaniem pomostów lądowych.

Jaka jest więc Twoja logiczna teoria :thinking:

2 polubienia

Kolega @harmonik wlasnie akuszerem zostal i porod drugiego ksiezyca odbiera…

2 polubienia

Fakt, że ta tajemnicza ciąża jest pozamaciczna, nie wyklucza, że jest ciążą bliźniaczą :crazy_face:

4 polubienia

Coś ten poród drugiego księżyca strasznie się przeciąga, piszesz o tym od kilku lat, jeśli pamiętam. Trzeba by dobrego położnika zatrudnić, albo zrobić cesarkę!

4 polubienia

Ziemia żyje.

2 polubienia

Doczekasz się, a nawet będziesz się dziwił, że ci tak spieszno było do czasów apokalipsy i zagłady ludzkiego gatunku…

@harmonik podziel się w końcu swoją teorią nt. ruchu, bądź jego braku płyt tektonicznych na planecie Ziemia.

2 polubienia

@harmonik O apokalipsie gadamy od starego forum już - zdaje się, a niektórzy wieszczą armagedon od 4 tysięcy lat z hakiem, i jakem Kasandra twierdzę, że każdy będzie miał swój bardziej lub mniej spektakularny prywatny koniec świata…

2 polubienia

Nie chciało Ci się uważniej przeczytać moje wypowiedzi…

Miałem nadzieję, że to był tylko wstęp i napiszesz coś więcej na ten temat. Z Twojej wypowiedzi wynika jedynie, że masz logiczną teorię, ale nie podając żadnych dowodów, trudno uwierzyć, że tak jest.

.napuchło, po czym się skurczyło.

Narysuj flamastrem kontynenty na brzuchu kobiety w ciąży i przedstaw, w jaki sposób będą wędrowały.

Ale ja głupi :confused: Poszedłem z tą propozycją do sąsiadki, która brzemienną jest obecnie i w imię nauki dostałem z płaskiej w ryj, a jej mąż ze schodów mnie zrzucił.
:face_with_head_bandage:

Jakieś łatwiejsze do zrealizowania zadanie, bym teorie Twoją mógł sobie zobrazować. :thinking:

7 polubień

Oto zgubny skutek wsuwów międzynożnych sąsiada!

3 polubienia

Raczej urojona.

2 polubienia