Lubicie pieniądze? Quiz wygrzebany z netu

Jakoś mi się zapamiętało lub na logikę udało wszystko z wyjatkiem tego kto to projektował.
14/15

1 polubienie

Jaki on tam trudny? Komplet
Przycięło mnie tylko pytanie o rozmiar banknotów, wziąłem to na czuja, rozkładając palce. :sunglasses:
“Trochę” do czynienia się miało z tą kasą.

Brakowało mi pytań o pieniądze z czasów Gomułki.
Kto wie jaki wtedy był największy i najmniejszy nominał? Tylko bez zaglądania do wiki…

Bilety Polskiego Banku Narodowego są środkiem płatniczym w Polsce. I pytanie moje; - gdzie był taki napis?

1 polubienie

Na pytanie drugie na banknotach polskich i to wlasnie gierkowskich? Po umiejetnym złożeniu takowego otrzymywalo sie napis “…są niczym w Polsce”
A za Gomułki? 50 zł?
Jakiś umorusany gornik mi się kojarzy?

Lubię je mieć ( z czym nie miewam problemu) ale przede wszystkim, uwielbiam wydawać :hugs: Natomiast quiz na temat banknotów,jest dla mnie wielką niewiadomą :innocent:

1 polubienie

Sprobuj, moze cos tam pamiętasz?
Wydawac to ja tez lubię, byle nie przepłacać.

1 polubienie

13/15 a źle Planty o świcie i ostatnie.Pytania o ilość zer,z reguły tak się kończą :smirk: A to z plantami…No nijak sobie przypomnieć nie mogę :thinking:

2 polubienia

Z tymi plantami tez mialam problem, ale na logikę? A denominacje pamietam, bo od tych zer kalkulatorek zwany mozgiem się przegrzewał.

Pamiętać to ja też pamiętam.Cholery można było dostać,za każdym razem gdy majsterkowano przy kasie.Ale dzisiaj nie jestem w stanie skupiać się nad ilością zer sprzed 30 lat🙄

2 polubienia

Lubię pieniądze bo dzięki nim mam na picie

Za mojego dzieciństwa do upadku tow. Wiesława największym nominałem był 500 zł. Tzw górnik, bo takowy był na rewersie, na drugiej stronie górnicy w kopalni. A najmniejszym był 20 zł z babą w chuście na jednej stronie, znaczy robotnicą - sama głowa, a na drugiej jakieś siano ładowano na furmankę. Potem było 50 zł tzw rybak, bo z jednej strony była głowa rybaka, a z drugiej statek w porcie, No i słynny czerwony banknot, czyli 100 zł, czyli stówa. A na awersie spracowana twarz robotnika, a na rewersie fabryka z dymiącemy komynamy. Albo odwrotnie? :shushing_face:
Ale przed moim urodzeniem do 1956 roku były jeszcze inne nominały, pamiętam, że banknoty zaczynały się od 2 zł, 5zł, 10zł, 20 zł. Jak wyglądały, nie pamiętam.

Czyli gornika dobrze pamietalam, tylko zer za malo?
A banknotow 2 i 5 zł? Ja z tych co piatak był aluminiowy z rybakiem. I mozna bylo za to 20 koszernych pączków z lukrem i skórką pomarańczową kupić :wink::rofl:

Zera, a raczej ich nagły brak, nieźle dawały popalić ludziom po reformie Balcerowicza. Sam nieraz się w tem gubiłem.
Z milionów z powrotem do złotówek.

2 polubienia

Ja juz wtedy pesety na nowe/stare złotówki przeliczalam.
To była ekwilibrystyka, bo po drodze do Polski jeszcze były inne…
Czasem te roznice kursów dawalo się wykorzystać.

2 polubienia

14/15
Źle tylko banknot z Plantami krakowskimi.

3 polubienia

Zbieram banknoty, ale tak bez szaleństw. Wspomniane w quizie mam chyba wszystkie. Tym razem 15/15
Chwila niepewnosci byla przy projektancie.
Jakby ktos mial jakies ciekawe w chacie i nie wiedzial co z nimu zrobic, jest szansa ze sie skuszę, ale nic nie obiecuję.

3 polubienia

Projektant mi znany bo to jedno z ledwie kilku nazwisk,związanych z filatelistyką.

3 polubienia

Tak, projektował też znaczki pocztowe.

2 polubienia

I tylko dlatego na ro pytanie dobrze odpowiedziałem. Na zadne nie strzelałem.

2 polubienia

Ja znaczkow nie zbieralam i nie zbieram, wiec nazwisko strzelilam i kula poszla w płot.

2 polubienia

Nic się nie stało. 14/15 to przecież sajebiaszczy wynik.
Gdybym ja zawsze 14/15 z quizów miał …

2 polubienia