Lubicie pizzę?

Zainspirowany tym memem zrobiłem na śniadanie dziś:

:grinning_face_with_smiling_eyes:

2 polubienia

A gdzie ananas?

2 polubienia

Piżza miesci sie gdzieś pomiędzy przypalonymi płatkami owsianymi lub kasza i frytkami z Maca.

To hawajska z tym ananasem

Podziwiam ludzi, którzy sa w stanie “posegregewać” pizzę na smaki, grubości i inne impordelabilia. Ja sie od razu rozglądam za wroblami lub golebiami :grin:

Mewy też wybredne nie bywają.

Ja lubię pizzę, preferuję po włosku, na cienkim cieście, z niezbyt wielką ilością dodatków.
Ta z sałatką jarzynową to tylko fanaberia, ale smak całkiem ciekawy :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Mało kto wie, że nazwa pizza zawiera w sobie wzór na jej objętość. (O ile jej górna i dolna powierzchnia są kołami).

V = pi x z x z x a

Gdzie pi = 3,14

z = długość promienia

a = wysokość spodu

Niektórzy mogą sobie tę informację dopisać do rzeczy, jakich dowiedzieli się z netu.

Tak lubię pizzę.

4 polubienia

Wlasciwie z braku chleba to samo drożdżowe ciasto złe nie jest. Pizza to kojarzy mi się głównie z sosem pomidorowym i przegrzany serem ciagnacym się w nieskończoność.

3 polubienia

Pracowałem jako student we włoskiej knajpie. Najadłem się ichniego żarcia za wszystkie czasy… Ale nadal włoską kuchnię lubię.

3 polubienia

Ja włoską kuchnire to wybiórczo lubie. Hiszpanską zresztą też. Zresta mówienie o jakiejś kuchni nadodowej w przy tej ilości ( bo to juz nawet nie liczbie) regionalnych?

Nie ma to jak kuchnia fuzjon. Czasem wymuszona brakiem składników, a czasem pozwalajaca na wykazanie sie fantazją?

3 polubienia

Lubię ale nie taką. Mam swoją ulubioną

1 polubienie

Lubię. Jakiś czas jadlam.swietną z białym.sosem i szparagami i czymś jeszcze. Ciekawy smak.
Dawno nie byłam na pizzy… bo jesli to tylko w dobrej pizzerii..

1 polubienie

Tak średnio.

To jest sałatka jarzynowa z majonezem na tej pizzy ???
W jakiej temperaturze to sie tak ładnie upiekło :thinking:

2 polubienia

Tak :face_savoring_food:

To jest pizza zimowa😉

A tak na marginesie to kilu kucharzy hiszpańskich, w tym Karlos Arguiñano często proponuje potrawy zapiekane z majonezem.

Pizza z sałatka to chyba najgłupsze
Ale ryby cz niektóre warzywa sa zupelnie smaczne

3 polubienia

Zwróć uwagę, że kolega ma piekło w awatarze. Dla niego odpowiednie upieczenie takiej pizzy, czyli tak jak on chce, to pikuś. W piekle mają na to swoje sposoby.

1 polubienie

Tylko pytałem o temperaturę :laughing:

1 polubienie

Sałatka nałożona już po upieczeniu.

Jako amator pizzy podpowiem, że we Włoszech serwują pizzę na na różnych grubościach ciast. Przykładowo pizza rzymska ma około +/- 2 cm grubości, sycylijska jeszcze więcej …

1 polubienie

Mało kto wie, że pizza nadaje się na kalambur z homonimem i rebus.

3,14 wraz na końcu lub w tyle,
włoska potrawa, podpowiem wam tyle.

:face_with_tongue:

2 polubienia