Dziś na tapetę idą przymiotniki.
Ogólnie wiadomo, że można je stopniować regularnie mały, mniejszy, najmniejszy, bądź nieregularnie duży, wiekszy, największy.
Poćwiczmy.
Przymiotnik ŁYSY.
Przymiotnik BOSY
Dziś na tapetę idą przymiotniki.
Ogólnie wiadomo, że można je stopniować regularnie mały, mniejszy, najmniejszy, bądź nieregularnie duży, wiekszy, największy.
Poćwiczmy.
Przymiotnik ŁYSY.
Przymiotnik BOSY
Łysacko i bosacko…
łysy,
tak łysy,że beret się nie utrzyma.
łysy do granic możliwości czeszący się gąbką a nie grzebykiem.
Łysy, bardziej łysy i najbardziej łysy.
Bosy, bardziej bosy i najbardziej bosy.
Zapomniałeś o sposobie opisowym. Druga sprawa, że przymiotników o znaczeniu, że tak powiem, zero-jedynkowym nie powinno się stopniować, bo nie może coś być mniej lub bardziej bose.
Trzecia sprawa, że powinno być “na tapet”, bo chodzi o rodzaj stołu a nie o tapetę ścienną.
Moze nie tylko stolu, ale obrusika na stole, z zielonego sukna najczesciej
Sformulowanie jest kalka jezykowa z niemieckiego, gdzie Tapet to wlasnie sukno na stole obrad, a zeby bylo jeszcze smieszniej, trafilo to okreslenie z francuskiego tapis, czyli dywan, kobierzec, gobelin - w kazdym razie kawalek solidnej, trwalej szmatki
Przesledzenie skad i w jaki sposob wedrowaly niektore słowa to fajna zabawa…u nas jeszcze mozna by uzyc zamiennie z tapet pochodzacego z tureckiego slowa kilim.
Co bosy musi zdjąć ze stóp, by stać się bardziej bosym?
Co łysy musi ogolić, by stać się bardziej łysym?
NIC
Przymiotniki i przysłówki określające stany szczytowe opisywanego podmiotu są PRZYMIOTNIKAMI NIESTOPNIOWALNYMI.
żelazny - nic nie może być bardziej żelaznego
drewniany - nic nie może być bardziej drewnianego
łysy - …
bosy - …
Stopniowanie opisowe zastosujemy np. w opisie czegoś interesującego
interesujący, bardziej interesujący, najbardziej interesujący.
O tapecie, tudzież tapecie nie wiedziałem, choć zawsze mnie ciekawiło, skąd wzięło się takie powiedzenie. Teraz już wiem. Dzięki.
Swoją drogą, czy wytapetowana ściana podlega stopniowaniu?
To zależy od stopnia zaawansowania tapetowania
A swoja droga to tapet z tapetą pojeciowo troche zwiazany jest - choc slowotworstwo chodzi czesto bardziej pokretnymi sciezkami niz koty.
Bosy - przymiotnik pozornie niestopniowalny. Bosość uzależniona jest bowiem od rozmiaru stopy. Mała stópka jest bosa, większa jest bossza a stopa w rozmiarze 47 - najbossza.
A jak rozmiar 52? mam kolege, ktory takow takowy nosi? To juz sie chyba jak buty i skarpetki zdejmie kwalifikuje sie jako Wielka Bosa Stopa?
52? Się chłopak rozhuśtał. Może być Największą Bosą Stopą. To już taka nadstopniowalność.
Jak kupuje polbuty to sie smiejemy, ze do tych kajakow powinni mu dodawac wiosla gratis. Ale pomoc niektorzy koszykarze, czy siatkarze maja jeszcze wiekszy rozmiar?
I tu się mylisz! Pamiętam gdy jeden z producentów sprzętu RTV reklamował nowy telewizor hasłem że ma “superpłaski ekran”.
Przy nim chowały się telewizory konkurencji których ekrany były zwyczajnie płaskie.
Po raz kolejny okazuje się, że reklamy produktów wszelkich (nawet tych superpłaskich) są jedynie zakrzywianiem rzeczywistości, skuteczność czego przedstawia poniższy obrazek.
Ten jest “super wklęsły!”
Albo superwypukly, jak popatrzysz z drugiej strony.
To jak moja babka zobaczyla Rubina. Skwitowala - to ma byc kolorowy telewizor? Przeciez on w drewnopodobnej obudowie …
Wracając do tych Rubinów – powiedzenie “zgaś telewizor” było co najmniej dwuznaczne.
No ja mialam domowym sposobem zrobiony rozgałęźnik, krory umozliwial odciecie pradu przed wyjściem z domu.
Choc to byl juz jakis pozniejszy model, zapalac sie nie zapalal samoczynnie, ale kineskop po pol roku zamienial sie w monochromatyczny - mozna bylo wybierac miedzy czerwonym a zielonym.
No coś Ty okonku… Nawet czarny i biały, to są kolory, a co dopiero czerwony i zielony