Macie jakieś śmieszne złote myśli, lub powiedzonka?

Jak mówił Umberto Eco: „Kto czyta książki, żyje podwójnie”. Biorąc pod uwagę neurologiczny aspekt, czytanie książek stymuluje umysł . Okazuje się, że jest to proces bardziej wymagający niż rejestracja obrazu lub dźwięku. Pobudza jednocześnie wiele miejsc naszego mózgu, przez co stymuluje jego pracę.
Ja to bym rozszerzyła na czytanie w ogóle…
Kwestia przywyknac do ekranu.

2 polubienia

,Kto rano wstaje ten leje jak z cebra’’
Jak cię widzą, to pracuj’’

I na serio. Mądrość dalekowschodnia
,Jak uchronić kroplę przed wyschnięciem?

• Wrzucić ją do morza.‘’

Najsmutniejsze to jest to, że te śmieszne powiedzonka potrafią odnosić się do strasznych sytuacji.
Nawet wśród kur jest hierarchia i nawet kura potrafi skojarzyć człowieka z tym, co jej zrobił. A taki Einstein jaki był szalony w życiu prywatnym to na szczęście tego nikt pewnie ze wspólczesnych nie jest pewien, a założę się, że powiedzenie o szalonym naukowcu nie wzięło się znikąd :thinking:

Najgorzej jak geniusz zostaje uznany za szaleńca, bo wyprzedza swoje czasy i z byt wielu mądralom psuje autorytet. Tak było z pewnym lekarzem, który odkrył, że higiena wpływa na przeżywalność noworodków i matek.(Nie pamiętam dokładnie o co chodziło). Teraz ma swój pomnik. Za życia zniszczyli człowieka. Środowisko go zadziobało, jak kury.

3 polubienia

Ale ja miałam na myśli to, że ten szaleniec najpewniej był zwykłym psychopatą. Intelektualnie wyprzedził ówczesnych, ale emocjonalnie był zwykłym psychoptą.

Prawdopodobnie chodzi Ci o Semmelweissa, który jak pierwszy (o ile pamiętam) zaczął dezynfekować ręce przed badaniem ginekologicznym ciężarnych kobiet. Ocalił tym samym tysiące istnień zarówno matek jak i nienarodzonych dzieci.

4 polubienia

Tak! Dzięki, Benasku. Szukałam tego nazwiska

3 polubienia

Zbyt łatwo doklejane są etykietki ludziom. Ludzie wyzywają się od psychopatów, debili… albo od przyjaciół- kogoś kogo ledwo znają… bo polajkował ich i dodał do znajomych na fb.
Jedna ze zmor naszych czasów. Społeczeństwo instant, lub ,pokolenie Ikea’', jak kto woli :thinking:

1 polubienie

Mądrości z nadmorskich skarpet

• Śniegu nie widać a bałwanów pełno
  • Jeśli ktoś cię nienawidzi bez powodu, daj mu go

I takie starsze mi się przypomniało. Bardziej dowcip, niż powiedzonko:
Czym się różni optymista od pesymisty?
Optymista uważa, że cały świat stoi przed nim otworem
Pesymista wie co to za otwór

2 polubienia

image

2 polubienia

I cos dla tych na etacie