Macie zadane pytanie - co sądzicie o tego typu formie?

Ta forma sprawdza się w takich zdaniach jak: “Mam przechlapane” “Mam wy**bane”, itp. :slight_smile:

Moje są nieumyte. Jak Twoja siostra chce je mieć umyte, to musi je umyć.

.nie będę oponował. :stuck_out_tongue:

Nie tylko. Będę miała nowe płytki na balkonie. Czekam na ekipę.

Mam! :joy:
Nawet teraz mam, bo mam już wypitą. :joy:

Polska gramatyka, niestety, nie jest ściśle logiczna. Np, jeżeli nie posiadam niczego, mówię, że nie mam nic. Wychodzi z tego, że zaprzeczam temu nieposiadaniu, bo, jeżeli nic nie mam, to logicznym jest, że jednak mam coś, skoro tego nic nie mam.

Mam to gdzieś. :stuck_out_tongue_winking_eye: :wink:

Ale nie o taką formę pyta autor. NIe chodzi o posiadanie czegoś, tylko o imiesłów. Musiałabyś więc powiedzieć: “Bedę miała ułożone nowe płytki”

Nieprędko będę miała ułożone, bo na razie zbijają. Na razie, to będę je miała jak wrócimy ze sklepu, a ułożone to one będą dopiero… nie wiem kiedy, bo nie mam wymienianych tych płytek co tydzień :joy:
Nie ma nic ciekawego do roboty, to trzeba zaszaleć z wystrojem mieszkania lub “przyległości” :wink:

A ja zaraz będę miał przerwę w siedzeniu przy komputerze. Zaraz, zaraz, przerwę w siedzeniu, to już mam. Od urodzenia… :thinking: :rofl: :crazy_face:

Mogę dodać jeszcze takie ciekawe spostrzeżenie. Nie da się powiedzieć np. “Trawa ma wyschnięta”, ale można powiedzieć “Trawa jest wyschnięta”. Niby nic niezwykłego, bo to przecież zwykła strona bierna, ale z drugiej strony w języku niemieckim w czasie perfekt czasowniki zmiany stanu też nie łączą się z “haben” (mieć), lecz z “sein” (być).

Mozna powiedziec trawa ma malo wody

Albo; - ta trawa ma wyschnięte… :crazy_face:

Dodam, że strona bierna ma też aspekt niedokonany, czyli że nie tylko “jest zrobione”, ale również “jest robione”.

Skoro jest dopiero robione, to nie można powiedzieć, że się to już ma. :upside_down_face:

Mam mieć :stuck_out_tongue_winking_eye:

Wg mnie te zdanie pokazuje, że czasownik “mieć” ma aż dwa znaczenia.

Mam kota. - posiadam kota.
Mam nakarmić kota. - mam zamiar nakarmić kota lub zrobię to w przyszłości, “mieć” pełni funkcję czasownika modalnego.

A temat tego pytania:
Mam nakarmionego kota :wink:

Nakarmionego kota?
Idz, otworz lodowke.
To sie przekonasz, ze teleportacja istnieje… :wink:
Czas przyszly nieprawdopodobny.

A np." Mam to w dxxxe"?:grimacing::grimacing::grimacing:

Czas teraźniejszy dokonany?:wink:

To powinno może być"Mam to w dupie wsadzone"? :grin: