Mądrze zrobiłem, że się przy tej linii kolejowej, suwak daj na 1:23:00,

wcieliłem w ludzkie ciało? Wystarczą 4 minuty oglądania.

Mądrze-niemądrze, sens to raczej miało, jak każdego z Was, bo to taka gra doświadczenia nieharmonijności.

Skansen Pilicy i Niebieskie Źródła a także okolice Jeziora Sulejowskiego zwiedzałem 9 lat temu, bardzo miło wspominam tamten weekend.

2 polubienia

Teraz ośrodek wypoczynkowy w Borkach nad zalewem Sulejowskim, który dawniej zdobywał pod rząd pierwsze miejsce w Polsce, jest kapitalistyczną ruiną (przynajmniej tak było 3 lata temu).

Borki zamknęli, podobnie jak cały ośrodek i piękny port w Bolesławowie, skąd kilka razy pływałem jachtem

1 polubienie

Nie wiem, czy nie chodziło Ci o port w Bronisławowie nad w/w Zalewem?

Ja tam mialam blisko, czesto bywalam przy niebieskich zrodlach. Ale ona czasem zielonkawe tez byly, zalezy od oswietlenia.

Tak, Bronisławów, przepraszam za literówkę. Wszystko zamknięte, bo Wody Polskie z ujęcia wody dla Łodzi wypowiedziały dzierżawę terenu.

1 polubienie

Nad zalewem Sulejowskim, podobnie jak nad Soliną i innymi zbiornikami wodnymi w Polsce, dobrze widać zmiany klimatyczne i pogłębiający się deficyt wody.

1 polubienie

W ogole z Zalewem Sulejowskim od poczatku jego powstania byly klopoty.
Tylko przez kilka pierwszych lat byl wypelniony zgodnie z projektem. Ale wtedy tych pieknych osrodkow jszcze nie bylo, a Lodz korzystala z piliczanki nie zrodel artezyjskich jak teraz. Stad ta dziwna sruktura wlasnosci.
Od 1976 stopniowo obnizano poziom wody ze wzgledu na klopoty z tama, a z tego co widzialam ostatnie susze zeglartwo tam dobily.
Egzaminy zeglarskie na zalewie zdawalam :innocent:

1 polubienie

Ja już w zeszłym roku musiałem zrezygnować z pływania bo wody zabrakło. Teraz jest tragedia. A jak pamiętam, dno przy zaporze wyłożone było tam specjalną folią, żeby woda nie uciekała, może jednak przesiąkła?

1 polubienie

obraz

1 polubienie

Eee tam juz w 1975 mowiono, ze badylarskie uprawy pod folia wokol tamy sie rozwijaja :stuck_out_tongue_winking_eye::sunglasses:

1 polubienie

Śnieg na górze Kamieńskiej też diabli biorą…Już nawet armatek naśnieżających nie uruchamiają…

1 polubienie

Mniejszej foto już nie miałeś?

Wsiądź do pociągu byle jakiego

1 polubienie

Myślałeś, że będziesz żył w stabilnym świecie? A będzie jeszcze z nim dużo gorzej…