Nie mamy lidera opozycji. Kogoś kto by ją zjednoczył.
Ale kiedys było inaczej bo był wspólny wróg. Dziś każdy, nawet w opozycji ma inne cele. No i wewnętrzne spory.
Szacun za formę “Tyś walczył”. Nie każdy wie, że końcówki czasów przeszłych w języku polskim są ruchome. O ile w liczbie mnogiej zdarza się jeszcze trafiać na formy typu “myśmy walczyli” i “wyście walczyli”, to już w liczbie pojedynczej praktycznie nigdy.
Ewentualnie jeszcze zdarzają się formy typu “Żem walczył” i "żeś walczył, ale to błąd. Owszem, można dołączać końcówki osobowe do spójnika “że”, ale w tym przypadku “że” stawiane jest tylko po to, żeby było gdzie dokleić końcówkę.
Błąd: Żem zrobił
Poprawnie: Uważam, żem dobrze zrobił.
Gwara. Wbrew pozorom nalecialosci gwarowe sa bardzo rozpowszechnione.
Dobrze jest znac jezyk literacki i umiec się nim poslugiwac, ale istnienie i uzywanie czasem gwary zycie urozmaica.
Nie wiem, ale może pomoże w tych rozważaniach fakt, że końcówki osobowe czasu przeszłego to tak naprawdę skrót i pozostałość po czasowniku posiłkowym “być”. Czyli teoretycznie można byłoby mówić “jestem robił”. Pozostałością po tym fakcie jest, że te końcówki do dzisiaj nie mają wpływu na akcentowanie i są ruchome.
I oto język polski nagle zaczyna układać się w logiczną całość:
Będę robił - czas przyszły niedokonany
Jestem robił (współcześnie “Robiłem”) - czas przeszły
Byłem robił (częściej “Robiłem był”) - czas zaprzeszły
Jezyk ma to do siebie, ze z czasem uporczywie powtarzaby błąd staje sie obowiazujaca norma. A to ubieranie czegos tez u mnie powoduje alergie. Ubrac to ja moge choinke. Jak sie upre to i na Wielkanoc.
Ale swetra nie ubiore nawet jak zimno.
Zaczyna mi to zalatywac rozwazaniami ile diablow zmiesci sie na lebku od szpilki. Watpie, zeby nasi przodkowie poslugiwali sie konstrukcja jestem robil
Niby zwycięski Chrobry wzmacniasz państwo nasze,
Ty , który od nowa polską godność wskrzeszasz,
Jak orzeł ponad skałą wzlatujesz i zawsze,
To Ty masz rację, Ty na pomoc spieszysz.
Tyle dróg przejść musiałeś, wodzu nasz zwycięski,
Tyle klęsk przejść musiałeś by podnieść się z klęski,
Tyle lat musiałeś czekać by teraz już w chwale,
Rządzić Polską, by zmieniać nasz kraj stale
W kierunku mocarstwa od morza do morza,
By wszystkie narody od Bałkanów po Bałtyk
A nawet ptaki co krążą w przestworzach,
Wielbiły Polskę i wielbiły jej wodza.
O Jarosławie Wielki, władco dusz Polaków,
Który nasz naród wyprowadzisz z klęski,
Który zdobędziesz imperium Lechitów,
I znów odrodzisz Warszawę i Kraków.
Niech będzie pamięć Twego brata Lecha
Na zawsze w kraju świętego Wojciecha
Łączyć a nie dzielić naród nasz wybrany.
Żem zrobił, kupił żem, itp bierze się z polskiej Litwy. Tam w wiekach ubiegłych używano takiego sformułowania u Polaków. Tak mówiła moja mama, jej brat oraz moja babcia czyli ich mama. Kuzynki mojej mamy również. A takoż w pismach, które przetrwały, też to występuje. Podobnie dziś Polacy na Białorusi potocznie tak mówią jeszcze.
W Polsce ta forma przemija wraz z odchodzeniem do wieczności litewskich repatriantów.