Zuckerberg obwieścił, że ze skutkiem natychmiastowym nazwa firmy prowadzonej przez niego jest zmieniona na META. Czy też myślicie, że to rozwiązuje problemy Facebooka? W końcu problem tego, że ich algorytmy promują to, że nastolatki nienawidzą siebie lub koleżanek, najprościej załatwić zmianą nazwy firmy. Np, gdyby Jarek jutro miał konferencję i powiedział: “słyszę co mówi społeczeństwo, że nie podoba się wam totalne rozwalanie Polski, złodziejstwo, nepotyzm, więc postanowiłem, że od jutra będę miał na imię Lech” to załatwiłoby wszystkie problemy, zgadzacie się?
To jest chowanie głowy pod poduszkę.
Wyskoczył z tym jak struś na beton. FB juz dawno stal sie narzedziem dla niezrownowazonych z kompleksami - zmiana nazwy nic tu nie da, algorytmy? Dla wielu ludzi twarzoksiazka stala się rodzajem religii, komputerow i internetu to Zuckerberg nie wymyślił, postep techniczny, możliwości jakie to daje wykorzystal, ale na zasadzie daj malpie brzytwę. Postep techniczny nie idzie w parze ze zrozumieniem otoczenia. A bywa, ze dzielo przerasta mistrza. Taka puszka Pandory.
A META ma coś wspolnego z metamfetamina?
Marek to miliarder. Wyjebane ma na raporty i sygnalistów. Wie że ludzie z FB nie zrezygnują.
Myślę że wiele zależy od nas. Używajmy social mediów mądrze. Algorytm bazuje na tym co czytamy i co lajkujemy. Na tej podstawie podrzuca nam treści.
Projekt Meta jest dla mnie niepokojący. Całkowicie odetnie nas od reala.
Nas nie, ale jak pokazuje doswiadczenie?
A nie zapominaj, ze cukrowy jest tyle wart co jego akcje.
W przeciwienstwie do Bezosa z amazon, tworcow PayPal i chinskich platform, gdzie zakup az tak pewny nie jest? Handluje ludzka naiwnością?
Meta? Coś przypomina mnie to…, tak nazywały się nielegalne punkta skupu alkoholu różnorakiego. W nieco odległem przyszłości. Ratowały życie ludzkie… Meliny inaczej.
Tak czytałem. Malowanie pokoju grzyba i smrodu pleśni nie usunie.
Spokojnie Jarku takie nieporozumienie językowe to raczej. Jakiś czas temu do Polski planowała wejść firma produkująca tablety o soczystej nazwie KUPA.
W Polsce raczej było by ciężko.