Mieszaniny

Jak zmieszać spirytus 95% z naturalnym żelem aloesowym, żeby nie pojawiła się zawiesina? Potrząsać wydaje się, że można do usr…ej śmierci. Wlałem trzy części spirytusu i jedną aloesu, trzącham i trzącham i cały czas pływa chmurka aloesowa…

A może są lepsze metody na spowolnienie parowania alkoholu jednocześnie utrzymując go w mocy około 70%?

3 polubienia

A może trzeba po prostu poczekać? Takiej bimbrowniczki się pytasz??? :joy:

Stał już cały dzień…

1 polubienie

Może musi rok???

1 polubienie

Jest przepis w internecie (po niemiecku)
Jak odszukam to ci napisze i przetlumacze

Ja nie robilam, bo zal mi spirytusu, ktory przywiozlam w niewielkiej ilosci z Polski

1 polubienie

Spirytus z zelem?
Mozesz zrobic emulsje, czyli ucierac tak jak robi sie majonez. Oba skladniki w tej samej temperaturze i ucierasz powoli dolewajac spirytus do zelu, w jednym kierunku do uzyskania jednolitej masy. Bedzie nieprzezroczysta.
Potrzasaniem niczego nie osiagniesz.

2 polubienia

Spirytusu nie profanuje sie żelami.

1 polubienie

Mowisz, ze spiryus wypic, a zelu uzyc jako brylantyny do wlosow?

2 polubienia

Dodaj krople płynu do naczyń.

1 polubienie

Na obnizenie napiecia powierzchniowego? Bedzie bardzo wysuszac rece.

2 polubienia

to kropelka. Ja użyłem żelu wodnego+spiryt+kropelka płynu

3 polubienia

Wypić. Reszta nieistotna. Spirytus zawsze podaje sie doustnie.

2 polubienia

Tego do picia bym nie mieszał, mam skażany etanol 95% :wink:

No to niepocieszony jestem :wink: Tym bardziej, że do filiżanki żelu trzeba dolać 3 filiżanki spirytusu… :wink:

2 polubienia

Profanuje, jeżeli nie ma w sklepach żeli odkażających. Taki 95% działa za szybko, dlatego do odkażania polecają 60-70% mocy. A żel dodatkowo spowalnia parowanie, bardziej niż woda…

Mogę spróbować, ale co ma ten płyn zrobić? Żel tłusty nie jest…?

Denaturat też? :wink:

ja mam spirytus techniczny, nazywany tu “na oparzenia”( czyli jako kosmetyk sie nada, a pewnie dla niektorych wychowanych na dykcie bylby to nektar po dwa euro za litr 90% )- to jakos mniej zal :wink:

1 polubienie

Ma być szybko. Szybkie odkażanie. Weź do ust i potem napluj na ręce tworząc sprawy. Resztę połknij. Odkazisz tak ręce i przełyk. Szumowski tak zaleca. I WHO

1 polubienie

Denaturat piją desperaci. Ja mam po nim zgagę.

3 polubienia