Jak zmieszać spirytus 95% z naturalnym żelem aloesowym, żeby nie pojawiła się zawiesina? Potrząsać wydaje się, że można do usr…ej śmierci. Wlałem trzy części spirytusu i jedną aloesu, trzącham i trzącham i cały czas pływa chmurka aloesowa…
A może są lepsze metody na spowolnienie parowania alkoholu jednocześnie utrzymując go w mocy około 70%?
Spirytus z zelem?
Mozesz zrobic emulsje, czyli ucierac tak jak robi sie majonez. Oba skladniki w tej samej temperaturze i ucierasz powoli dolewajac spirytus do zelu, w jednym kierunku do uzyskania jednolitej masy. Bedzie nieprzezroczysta.
Potrzasaniem niczego nie osiagniesz.
Profanuje, jeżeli nie ma w sklepach żeli odkażających. Taki 95% działa za szybko, dlatego do odkażania polecają 60-70% mocy. A żel dodatkowo spowalnia parowanie, bardziej niż woda…
ja mam spirytus techniczny, nazywany tu “na oparzenia”( czyli jako kosmetyk sie nada, a pewnie dla niektorych wychowanych na dykcie bylby to nektar po dwa euro za litr 90% )- to jakos mniej zal
Ma być szybko. Szybkie odkażanie. Weź do ust i potem napluj na ręce tworząc sprawy. Resztę połknij. Odkazisz tak ręce i przełyk. Szumowski tak zaleca. I WHO