Mogą inni - mogę i ja.
Natknąłem się w sieci na interesujący quiz wymagający nietypowego kombinowania.
Zapraszam tutaj.
Matematyki jest tu niewiele, za to więcej wymaganego myślenia logicznego.
Mój wynik 8/10.
Nie podołałem zadaniu 2 i 3. W jednym z nich zresztą znalazłem istotny błąd.
Spróbuję kiedyś po pijaku. Teraz nie umiem.
Nie wiem jak Ty działasz po pijaku, jeżeli wtedy więcej możesz to zapraszam.
Wtedy porażka jest lżej strawna
Udało Ci się zdobyć: 9 z 10 pkt.
Bardzo dobry wynik! Brawo!
Pytanie 2. jest nierozwiązywalne. Nawet po poprawieniu tego błędu.
Treść pytania sugeruje zupełnie inne podejście do problemu, a rozwiązanie nie ma nic wspolnego z logiką.
ja sie nawet po kielichu za to brac nie bede, no chyba, ze test przewiduje wynik ujemny
Mam!Rekord zyciowy ustanowiony.1/10 a dobrze tylko to co ponoć sprawia kłopot.
TWÓJ WYNIK: Udało Ci się zdobyć: 9 z 10 pkt.
Zadanie nr 7 źle.
Blad tez znalazlam
Ale na razie mysle i licze
Wydaje sie niezbyt trudne
Przysiadłem na spokojnie - wynik niezły, 8/10.
Niestety nie rozpoznałem zasady w zadaniu 2 (TAK , NIE, MAK, KANIA) oraz flagę przypisałem Rumunii, co zwiodło mnie z tropu. I w tym zadaniu był błąd w jednej z odpowiedzi.
Błąd w zad.2 już został poprawiony. Dlaczego zadanie ma być nierozwiązywalne - nie pojmuję. Ja użyłbym tu formy: TAK to 8 a nie równa się.
Błąd jest również w zad. 3. Nie ma związku chemicznego H2H5OH (pewnie winno być C2H5OH).
@Bocca-Lupo, w zad 7 nie widzę błędu.
Zadanie 2. jest oczywiście rozwiązywalne, bo posiada prawidłową odpowiedź.
Nie posiada jednak żadnej podpowiedzi, która naprowadzałaby na właściwe tory myśleniowe, a użycie znaku równości sugeruje podstawienie poszczególnym literom odpowiednich cyfr.
Być może użycie innej formy np. TAK to 8 lub TAK ma ich 8 ulatwiłoby jego rozwiązanie.
Ja też tego zadania nie rozwiązałem, też podstawiałem cyfry pod poszczególne litery z powodu owego znaku " = ". Jednak autor przy wszystkich zadaniach oczekuje nie konwencjonalnego myślenia, więc nie mam mu tego za złe.
To może coś w tym rodzaju - zagadka na naprawdę niekonwencjonalne myślenie: proszę przestawić jedną zapałkę, by to równanie było prawdziwe. (uwaga, nie przestawiamy zapałek oznaczających mnożenie i znak równości)
ja dzis wylaczam myslenie
Zapałka z 9 tworzy daszek litery T.
Niezłe.
Zadanie nosi znamiona nierozwiązywalności z błahego powodu braku w nim zapałek.
.no chyba, że 10 x 10 = STO.
To są wypalone zapałki - całe czarne, nie widzisz?
i z tego powodu bardzo delikatne i kruche.
.byłem ostrożny przy przestawianiu tej jednej.