11,5 dnia w moim mieście…Nareszcie!
Przywiozłem pogodę.95% słońca…Jak nigdy.Nawet latem.
Wszyscy"czują się świetnie".Tym razem nikt nie umarł…
Koncert Laboratorium w Blue Note,wspanialy,przywołujący na myśl najlepsze dokonania Weather Report…Ludziska takie jak dawniej…
Ale…
Na mszy u Dominikanów,rzecz szokująca.Zawsze było tam ze 3 setki ludzi…Tym razem ledwie osób kilkadziesiat.Brak chóru [!] Nie powiem ze Bóg sie z tego miejsca wyprowadził ale zejście do poziomu byle parafii,wręcz przygnębia…
Idę do “empiku”…A tu płyt brak,filmów brak.Za to są zeszyty i ołówki.I kolorowy papier do owijania prezentów.Jakich prezentów jak nic nie ma???
Telewizja…Myślałem ze sobie to i owo odświeżę…I faktycznie,tylko to zostalo…Dwa odcinki Klossa,znakomite Noce i dnie,ciągle cudowna i aktualna Seksmisja i genialny Potop…
Wy macie tego po dziurki wszelakie ale ja sie stęskniłem…
Plus niezapomniany tydzien z lekkoatletyką!Trafilem na mistrzostwa świata i to samo w sobie graniczy z cudem.
Lubin-Warta 0:4; Lech-Jaga 3:0 czyli weekend jak marzenie…
No to na deptak!Do ulubionej włoskiej knajpy!
Zamknieta…Bez kartki,bez info…Koniec…Czy wszystko co ma znamiona jakości musi ulegać dyktaturze proletariatu???
Tarfiliśmy na inną a tam…Brak oliwy pikantnej a kelner DOPYTUJE się ile mu zapłacę!!!Nie wiem co bym zrobił gdyby nie obecność córki
Całe miasto rozkopane…Znowu…Ale niech bedzie.Bo to znak ze nastepnym razem ma byc piękniej,prawda?
Muzeum Narodowe…Puste.Bylem jedynym przez 1,5 godziny w galerii Holandia-Hiszpania-Włochy XVI-XVIII wieku
Bylem jednym z może 20 w galerii polskiego malarstwa XIX wieku.Co za KAPITALNA kolekcja! Mój wstyd ze nie wiedzialem o obrazach Makowskiego i Malczewskiego na wyciągniecie ręki…Zysk? Zakochalem sie ponownie w Pankiewiczu i Chełmońskim! I mam dwa albumy.
Troche dobrze,trochę zle…Groteskowy Jacek Lech chyba tak kiedyś nucił…
A na dworcu inny świat…Ale nie widać tego co w mediach.Lepiej pracujemy czy jesteśmy dalej od granicy barbarzyńców?
I jeszcze antykwariat…Wreszcie mam “Odruch litości”,Francisa Clifforda!!!Cud!
Za 12 zl.
Niech tylko słońce dalej świeci…
Mógłbyś książki pisać, serio, przez chwilę zapomniałam, że nie czytam książkę :))
Urocze
Dziekuję!
Dodam tylko że…jesteś drugą osobą która mi to ostatnio zasugerowała.I powiem Ci ze to jest cholerna pokusa!!!
Pewnie nic z tego nie będzie ale troche sobie nad tym pomyślę
A ja regularnie przybywam do Poznania, ale jakoś może zbyt często, dlatego nie widzę go w taki sam sposób jak ty to opisujesz.
Jednakże, większość tych rzeczy co opisałeś jak muzem narodowym i obrazy Malczewskiego, nie wiedziałem, że to w Poznaniu jest!
Empik ustawowo odwiedzam w samym centrum, i fakt biednieje… z ofertą.
Muszę zatem dłużej odczekać i wtedy przyjechać.
Też pamiętam jak po kilku latach wróciłem, miasto niemalże rozrywałem… hehe.
Zmiany to sprawa normalna.
Dawno temu pisalem o upadku kin…Kolejna smutna historia ale nie jest to problem czysto poznański…
No i punkt widzenia to także rzecz subiektywna.Coś bardziej lub mniej,leży na sercu…
Jeszcze w tym miesiącu odwiedze Poznan po drodze na Lesbos…Wszystko Ci opiszę