Może ktoś ma jakiś pomysł?

Milion dolarów nagrody za rozszyfrowanie pisma starożytnych Indii https://search.app/wnFYZXSSpz13Bhum8

Próbowałem … Odłożyłem dla bardziej potrzebujących …

1 polubienie

Trzeba poczekać, aż znajdzie się punkt odniesienia.
Tak, jak to było z egipskimi hieroglifami, rozszyfrowanymi dopiero w 1822 roku po odnalezieniu kamienia w Rosecie.

Marian Rejewski, Jerzy Różycki i Henryk Zygalski, goscie odpowiedzialni za złamanie kodu Enigmy, też pewnie daliby radę.

3 polubienia

Co do punktu odniesienia? Jesl chodzi o tamtejsze sposoby zapisu? Jesli komus sie chcialo to uwiecznic? To dlaczego i w taki sposob? A w ogole to najpierw bym sprawdzila czy to nie fake?

Ta oni dali rade, ale Anglicy sa ojcami sukcesu…

Ile wódki bym za to kupił?
:thinking:

Świat tak zupełnie nie zapomniał o wkładzie Polaków w złamaniu Enigmy.
W poniższej książce jest to ładnie przedstawione. Dodam, że autor Polakiem nie jest.

3 polubienia

Kto dzis jeszcze czyta książki?a to z wkładem polskiej mysli w rozwój cywillizacji?
Gdyby zastosowac prawo zespolowe? Albo chinskie konfucjanskie - przyjmij i udoskonalał? To Edison na dzień dzisiejszy poszedlby z torbami.

1 polubienie

Ja mam pomysł, że niepotrzebnie powyganiałam do spania :/…

Ja czytam i to kazdego dnia. Żeby jeszcze bardziej bylo śmiesznie, czytam kilka naraz i tworzę nowe.
Tą wczesniej przedstawioną np kilka razy. Polecam. Jest w niej sporo interesujących rzeczy, m.in. sposób werbowania osób do rozszyfrowania enigmy, szyfry… (Dawali m.in. do rozwiązania krzyżówkę), historia konfliktu królowej Szkocji i Anglii i rola w nim szyfru do odkrycia spisku przeciwko królowej Anglii.
Nigdy nie zapomnę zdania z tej ksiąźki (Piszę z pamięci, bo ja dzis w pracy)
Gdy kat sciął głowę królowej Szkocji, z jej spódnicy wyszedł mały piesek, schował się tam…
Niesamowita książka, doceniono w niej polski wkład.
Ale po co ja to piszę…
Idę czytać, póki mogę…

3 polubienia

Łatwizna. To starożytna, hinduska książka z przepisami kulinarnymi … :joy:

1 polubienie