Może wy wiecie

Dlaczego większość biegaczy ma podwiniętą jedną nogawkę do kolana? Nie każdy ale większość. A jak jest ciepło mają podwiniętą nogawkę spodenek.

1 polubienie

Zwiększają w ten sposób proces wymiany powietrza i chłodzenie kluczowych stawów biodrowych niezbędnych w uzyskaniu szybkiej prędkości na wirażach.

Wiem, głupie, ale fajnie brzmi :slight_smile:

4 polubienia

Ale dlaczego jedna noga?

Biegając w długich spodniach nogawki się ocierają, a tarcie to opór.

2 polubienia

No i nie zgadza się. Podwijając nogawkę uciska cię i tarcie jest większe.

Bo pomaga to na wirażach, przeciez napisałem. Wtesdy jest konieczna asymatryczność rozkładu sił (siłę Coriolisa pomijamy)

5 polubień

czyli chodzi o zakręty?

Pewnie regulamin wymaga okreslonego rodzaju spodenek, ale niepraktycznych?
Czort wie? Jakbys nie zapytal to bym na to uwagi nie zwrocila.

Fizyczne wytłumaczenie fenomenu podwiniętej nogawki spodni/spodenek już mamy.
Zajmijmy się więc polszczyzną i na tapet weźmy SPODNIE.
Spodnie - jak nazwa wskazuje, powinny znajdować się pod spodem, a są na wierzchu. Co znajduje się po spodem spodni :thinking:

Powinna byc poszewka…:smile:
Niegdysiejsze spodnie, nogawicami zwane wymagały odzienia wierzchniego, żeby przyzwoicie bylo…

1 polubienie

Tak, nogawica. W niektórych językach słowiańskich taka forma jeszcze pozostała. Czeski, słowacki.

2 polubienia

O czym Waść prawisz???
Widział ktoś kiedyś biegacza z nogawkami??? :thinking:
Stroje lekkoatletów od wielu lat,bardzo wielu,nie przewidują nic takiego.
Ostatnich,circa 20-30 lat to nawet najczęściej kostiumy na wzór pływackich,ściśle przylegających do ciała.Może długodystansowcy nie są w tym jakoś zabójczo konsekwentni ale też,z uwagi na tempo,nie jest to rzecz absolutnie niezbędna.
A Ty jeszcze piszesz"do kolana".To chyba o turystach czy amatorach z parków rodem.
I jeśli chodzi o tych ostatnich…Mam ich tu sto razy więcej niż w Polsce.Niemal wszyscy biegają w ściśle przylegających dresach,z potężnymi kolanówkami,naciąganymi NA owe dresy.No niech będzie…Nogawki.

2 polubienia

Myślę, że kolega pisał o treningach, nie zawodach.
Kiedyś nie było obcisłych dresów, biegało się w dresie i rzeczywiście te nogawki przeszkadzały. Jakoś nie pamiętam z moich młodych lat by na nogawki zakładać długie skarpety. Teraz inne możliwości, inne wymagania, ale to już nie moja bajka

Ale kolega nie wspomniał że chodzi mu o czasy przedwojenne :joy:

1 polubienie

To byla swoboda wyboru

1896

1 polubienie

Piszę o takich biegaczach chyba raczej amatorzy. I tak dres ma nogawki również. Latem zaś w mojej miejscowości biegają w spodenkach coś jak piłkarskie i jedną nogawkę mają zaczepioną przy pasie.

A ja mam inne pytanie - dlaczego pływacy startujący w zawodach maja po dwa czepki na głowach? Popatrzcie uważnie - jak skończą wyścig, to je zdejmują, jeden po drugim.

Nie zauważyłem.

bo jeden robi za podszewke… albo cos w tym stylu?