Na dobranoc 12 wrzesnia?

Jutro poniedziałek :wink:

image

4 polubienia

O tym, że 100 lat temu urodził się Stanisław Lem, to nikt nie wspomniał a na wygłupy mieli czas … :grin:
Jest jeszcze szansa jutro, bo niektórzy podają, że sie urodził 13 września …

6 polubień

Ty najlepiej to pamiętałeś, więc wypada, byś założył o tym temat. :wink:

2 polubienia

Wiki podaje 13 i, ze rodzice przesadni byli…
Jakem LEMoniada, jestem w stanie w to uwierzyc :wink:

1 polubienie

A ja wczoraj nie wspomniałem, że była 388 rocznica bitwy od Wiedniem. :stuck_out_tongue:

3 polubienia

Bez picia nie ma życia

2 polubienia

To na co czekasz? Wypij koniecznie z okazji tej rocznicy :grin:

3 polubienia

Zawsze jest okazja. Dziś na przykład jest ładna pogoda
:beer:

2 polubienia

Noooo… Jak ładna pogoda, to nie można odpuścić! :wink:
p6

2 polubienia

Najlepsza okazja to brak okazji.

3 polubienia
2 polubienia

Jeden wie dniem inny wie nocą, trzeci w ogóle nic nie wie …

4 polubienia

Kahlenberg już mi nie przypominaj. Piwo 0,5l puszka 40 szylingow. Ale na szczescie zimne bylo. W 1990

1 polubienie

Pozwolisz, że poprawię. Kahlenberg. Browar Kahlenberg. Od wzgórz, skąd dowodził Sobieski pod Wiedniem i, z których polska artyleria tureckiemi armatami rozwaliła główny obóz turecki, pierwszymi strzałami znosząc namiot Kara Mustafy. Uratowało go to, że był w innem miejscu obozu. Piękna szarża husarii było tylko kropką nad i, bo po tym ostrzale, praktycznie już było po zawodach. Niesamowitym wyczynem, było wtarganie tych dział na Kahlenberg pod osłoną nocy i to tak, że nikt się nie zorientował. Zginęło kilka osób, kilka zostało rannych i stracono 3 kanony, które podczas wciągania spadły ze zbocza.
Artylerią tą dowodził kasztelan lwowski Marcin Kątski, fachowiec jak się patrzy.

1 polubienie

Ja o miejscu widokowym, gdzie to piwko nabyłam w “piwiarni” przypominającej przyczepę kempingowa.
A resztki niemieckiego to mi sie juz do reszty od rdzy rozsypaly.
Juz poprawiam
Piwko bylo kaiser, zloty, niestety prodto z puszki. Ale przez chwilę moglam się poczuc niczm Sobieski :grinning::wink:

1 polubienie

A to literówka, bo z telefonu

1 polubienie

Żeby nie chodziło o historię, do nie zwrócił bym uwagi na tę pomyłkę. :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie