Na jutro czyli poniedziałek 8 sierpnia?

Pomyśleć, że oni musieli sie najwyżej prohibicją martwić, a nie dniami tygodnia…
https://www.google.com/amp/s/joemonster.org/amp/art/37844

1 polubienie

No ok. ale co oni mieli wspólnego w sprawie 8 sierpnia? :innocent:

Takie wspominki w obliczu zblizajacego sie poniedzialku.

1 polubienie

Skoro 8 sierpnia, to ktoś musi mieć przecież urodziny!

Dzisiaj obchodzi je Chris Foreman, jeden z założycieli brytyjskiej grupy Madness grającej m.in. ska. Ska jest stylem muzycznym pochodzącym z Jamajki i w prostej linii poprzednikiem reggae. W sporym skrócie ska to takie szybsze reggae.
Nigdy nie przepadałem za Madness, ale mam ich płytę wydanąa w Polsce i kilka kawałków podoba mi się. Chociaż znam lepsze zespoły grające ska, to Chris ma dziś urodziny, więc niech leci Madness. W połowie klipu można sobie zmniejszyć prędkość do 0,5 lub 0,75 i wtedy też da się to posłuchać.

4 polubienia

Kultowa płyta.Ta polska składanka.
Dawno temu,na każdej imprezie.
Moze własnie dlatego ze nie tylko ska…To była bardziej odpowiedz na te wszystkie syntezatorowe new romantic zespoly.Do tego rodowód muzyki zdecydowanie nie dotyczył wyższych sfer…
Nas to wtedy mniej obchodziło.Bo ta muzyka była nie tylko taneczna ale i porywająco zagrana.
Plus humor.Takie “The Return of The Los Palmas 7” :smiling_face:
I mimo iz to od początku do końca powiewa egzotyką,na wskroś angielskie.

1 polubienie

Przyznam szczerze, wtedy, gdy tą płytę kupowałem, g… wiedziałem o Madness. Właściwie to wtedy i o ska też nic nie wiedziałem. Lubiłem reggae od kiedy pamiętam i pod tym względem w klasie jak i na osiedlu byłem kompletnym dziwolągiem.

1 polubienie

Ja znalem Dandy Livingstone’a,The Maytals i przede wszystkim Bad Manners.Cała wiedza z giełdy płyt,nie z radia.Wtedy nie było internetu ani poważnej encyklopedii muzycznej i trzeba było tę wiedzę wyszarpywać…I faktycznie,dużo można było doczytać z wielu okładek płyt.Takie"co,gdzie i kiedy".I przede wszystkim kto z kim!

1 polubienie

Dzięki za Madness.Sobie przypomniałem o nich.Bardzo ich lubiłem.Lecz skleroza robi swoje i zapomniałem o tej grupce.Teraz idę słuchać…na nowo-ciekawe czy się spodobają… :wink:

1 polubienie

16 i 17 września Madness będzie koncertować w Berlinie.
Bilety po ok 74 euro, gdyby ktoś się pytał.
3 września będzie ich koncert w Volverhampton UK