Na kolację 10 października!

Jaki jest szczyt odpowiedzialności?
Wysyłasz kogoś rano do diabła i cały dzień martwisz się czy dotarł tam bezpiecznie.

4 polubienia

Dziś Chronixx obchodzi urodziny. Od czasu do czasu słychać go w moich kątach…
Pochodzi z Jamajki i zapowiada się całkiem dobrze.

Chronixx - Nadchodzi tu problem. … ( W dosłownym tłumaczeniu)

4 polubienia

Wygląda torchę jak diabeł :blush:

Znam kogoś, kto podobno zobaczył diabła Było to tak traumatyczne przeżycie, że mimo że minęło od tego incydentu około dwudziestu lat, to ten ktoś nadal nie chce o tym mówić…

4 polubienia

Spać nie mogo? :roll_eyes: Śpijcie, bo już noc :sleeping_bed: :zzz:

Ja mysle, ze tu nie chodzi o wygląd diabła - bo zle duchy w ikonografii rozne ksztalty przyjmuja. Raczej o odczucie niewyobrazalnego zła.
A to jestem w stanie zrozumiec. Do dzis nie wiem czy to byl jeszcze czlowiek?

3 polubienia

Mam podobne zdanie w tej materii…

2 polubienia

Prawdopodobnie to był człowiek. Niektórzy mają tak zjechaną psychikę… Albo rodzą się z deficytami “nie do przeskoczenia” albo postępowanie otoczenia i ich “podły los” robi z nich bestie. Stawiałabym na to pierwsze.

To było w Serbii. Tam podobno czestotliwosc zjawisk niewytlumaczalnych wieksza niz w Polsce

Oj to chyba ja
Ciągle się martwię o bliskich i dalekich, nawet wrogów…

1 polubienie

Podam ciekawostkę historyczną. Na wielu ikonach powstałych w X i XI postać szatana, to nasz… Bolesław Chrobry z rogami, a jego wojowie, to diabły. Tak wtedy Rusini kijowscy postrzegali naszego pierwszego króla.
A dlaczego tak? I tu należało by stworzyć nowy temat, ale, proszę na to nie liczyć, gdyż lenistwo ogarło mnie. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Osobiście, nie wierzę, by diabły wtrącały się w ludzkie życie, albowiem nie mają takowej potrzeby, ponieważ to ludzie ludziom robią piekło już za życia. Aktualnie, niejaki Putin ma bardzo wysokie osiągi w tem temacie. Diabłom wystarcza, że pilnują piekła pożyciowego… :stuck_out_tongue:

2 polubienia

Pieklo to tez stosunkowo nowy wynalazek. Większość starych religii zaswiaty wyobrazala sobie jako zapomnienie (Hades), koli zycia czyli upraszczajac - reinkarnacje ( recykling ???:wink:) lub zwykle przedluzenie tego swiata. O wczesniejszych wyobrazeniach brak danych, a co do Ameryki prekolumbijskiej? Nie wiem co zastali tam inkwizytorzy i zahartowani w bojach, zdeterminowani konkwistadorzy, ale sadza po zajadlosci z jaką tepiono tamtejsze wierzenia? Pomijając chciwość? Musialy im się z pieklem na ziemi i po smierci kojarzyc i to mocno.