Jaki jest szczyt odpowiedzialności?
Wysyłasz kogoś rano do diabła i cały dzień martwisz się czy dotarł tam bezpiecznie.
Dziś Chronixx obchodzi urodziny. Od czasu do czasu słychać go w moich kątach…
Pochodzi z Jamajki i zapowiada się całkiem dobrze.
Chronixx - Nadchodzi tu problem. … ( W dosłownym tłumaczeniu)
Wygląda torchę jak diabeł
Znam kogoś, kto podobno zobaczył diabła Było to tak traumatyczne przeżycie, że mimo że minęło od tego incydentu około dwudziestu lat, to ten ktoś nadal nie chce o tym mówić…
Spać nie mogo? Śpijcie, bo już noc
Ja mysle, ze tu nie chodzi o wygląd diabła - bo zle duchy w ikonografii rozne ksztalty przyjmuja. Raczej o odczucie niewyobrazalnego zła.
A to jestem w stanie zrozumiec. Do dzis nie wiem czy to byl jeszcze czlowiek?
Mam podobne zdanie w tej materii…
Prawdopodobnie to był człowiek. Niektórzy mają tak zjechaną psychikę… Albo rodzą się z deficytami “nie do przeskoczenia” albo postępowanie otoczenia i ich “podły los” robi z nich bestie. Stawiałabym na to pierwsze.
To było w Serbii. Tam podobno czestotliwosc zjawisk niewytlumaczalnych wieksza niz w Polsce
Oj to chyba ja
Ciągle się martwię o bliskich i dalekich, nawet wrogów…
Podam ciekawostkę historyczną. Na wielu ikonach powstałych w X i XI postać szatana, to nasz… Bolesław Chrobry z rogami, a jego wojowie, to diabły. Tak wtedy Rusini kijowscy postrzegali naszego pierwszego króla.
A dlaczego tak? I tu należało by stworzyć nowy temat, ale, proszę na to nie liczyć, gdyż lenistwo ogarło mnie.
Osobiście, nie wierzę, by diabły wtrącały się w ludzkie życie, albowiem nie mają takowej potrzeby, ponieważ to ludzie ludziom robią piekło już za życia. Aktualnie, niejaki Putin ma bardzo wysokie osiągi w tem temacie. Diabłom wystarcza, że pilnują piekła pożyciowego…
Pieklo to tez stosunkowo nowy wynalazek. Większość starych religii zaswiaty wyobrazala sobie jako zapomnienie (Hades), koli zycia czyli upraszczajac - reinkarnacje ( recykling ???) lub zwykle przedluzenie tego swiata. O wczesniejszych wyobrazeniach brak danych, a co do Ameryki prekolumbijskiej? Nie wiem co zastali tam inkwizytorzy i zahartowani w bojach, zdeterminowani konkwistadorzy, ale sadza po zajadlosci z jaką tepiono tamtejsze wierzenia? Pomijając chciwość? Musialy im się z pieklem na ziemi i po smierci kojarzyc i to mocno.