Na podwieczorek 3 lipca?

Wcześniej?Nie wiedziałem ale może i tak i w ten sposób się leczył bo był hipochondrykiem ale Morell go dobił zupełnie.
Adolfek był uzależniony od 74 narkotyków i leków(amfetamina i inne inszośći).

1 polubienie

Pije mniej jak w Niemczech

Przeciez byl ranny w czasie I wojny swiatowej, pod Ypres omalze nie stracil wzroku. Koncowke wojny spedzil w lazarecie, a przy owczesnym stanie wiedzy na temat o “opieki paliatywnej” to zaczynano od morfiny a konczono na heroinie.
W przerwach wybudzajac pacjenta efedryną. Zresztą ta ostatnia w postaci izomeru zwanego amfetamina to nic innego jak slynny perwitim, ktorym faszerowano niemieckie wojsko (i spora część spoleczenstwa) w czasie II wojny.
A doloz do tego wszelkiego rodzaju trucizny(bo cos mi sie wydaje, ze te wyprawy do Azji w poszukiwaniu mitycznych Ariow mialy też bardziej przyziemny charakter) i fakt , ze w jego otoczeniu wszyscy ćpali i szukali nowych doznan. W dzien nadmiar enegii wyładowując w sporcie lub przynajmniej spacerkach.

1 polubienie

Do końca nie jestem przekonany zwłaszcza,że znam ze 4 jego biografie i każda troszkę się jednak różni.O tej utracie wzroku to jedni sądzą,że był nawet,w co wątpię na oddziale psychiatrycznym ponieważ wydawało mu się,że go traci…
Podobno jak się leczył na ten wzrok pewien lekarz zalecił mu dietę wegetariańską i spodobała mu się już na stałe.A czy czasem jakieś mięsko zjadł jak nikt nie widział to na sto% nie wiadomo.
:wink:
Sportu nie lubił,ewentualnie jak piszesz spacerki i słodycze jak zobaczył to aż kwiczał z radości.

Z tym wzrokiem to stracil, ale istnieje duze ptawdopodobienstwo, ze bylo to spowodowane tym co dzis nazywamy szokiem postraumatycznym, typowym dla zolnierzy czy ludzi po ciezkich wypadkach.
Z tym wegererianizmem to o witaminach mieli metne pojęcie, mikroelementach tez, wiec jak coś tam psu z miski ukradl jak inni nie widzieli? :rofl:

1 polubienie

Lepsze leczenie morfiną i heroiną jak rtęcią to i tak był postep w medycynie

1 polubienie

Rtęć, a raczej jez zwiazki w niewielkich dawkach w niektorych lekach stosuje sie do dziś. Ale nie wg legendy miejskiej w szczepionkach :rofl::rofl::rofl:
Nie zdziwilabym sie, gdyby w biedniejszych panstwach jeszcze uzywano plomb amalgamatowych?

1 polubienie

Tego to nie wiedziałem

Najdokładniejszą i najobszerniejszą biografię Hitlera wydał w trzech tomach Ian Kershaw. Obejmuje trzy okresy życia dyktatora.

1. 1889 - 1936 okres dzieciństwa, młodości, dojścia do władzy i krótko po nim.
  2. 1936 - 1941 okres przedwojnia, początek wojny i sukces strategii Blitzkrieg.
  3. 1941 - 1945 okres porażek, klęsk i upadku III Rzeszy.

Screenshot (73)

Co, oprócz krwi, pływało w żyłach Führera, dokładnie opisuje ten film.

2 polubienia

Czytałem. Bardzo dobra książka, moim skromnym zdaniem.

2 polubienia