Znalazłem zapomnianą butelkę spirytusu. Jaką nalewkę polecacie zrobić, byle byłoby mało cukru, albo nawet bez cukru? Tylko z przepisem proszę. Pamiętajcie, że staram się pić zdrowo i dużo, ale dietetycznie
Najpierw sprawdz czy procenty sie nie ulotnily…
Lepiej nie, bo jak zacznę sprawdzać, to może się okazać, że nie opłaca się już robić nalewki
Mieliśmy robioną według tego przepisu (bez mleka). Ponoć bardzo dobra.
W xasadzie kazdy owoc soe na nalewke nadaje. Teraz zima to troche trudno, ale moze gdzies wisnie się uda kupic? Wytrawna wisniowka robiona czesciowo z wisni drylowanych, czesciowo z pestkami. Z takich najlepszych to znalazlam https://twojenalewki.blogspot.com/2015/02/wisniowka-wytrawna.html?m=1, ale jesli masz troche cierpliwosci to poszukam czegos w przepisach Cwierciakiewiczowej.
Nalewki to nie likiery, nigdy do nich duzo cukru nie dajesz.
Źle się dzieje w państwie duńskim , jak można zapomnieć o flaszce ? Rozumiem rocznica ślubu , ale alkohol ?
Jestem zdecydowanie lepszy w piciu nalewek, niż w ich robieniu.
Moja św. pamięci mama robiła wspaniałe nalewki.
Mój tato robi nalewki , chociaż ich nie pije , robi niby dla nas córek i synowych , ledwo usta umoczę a już mi ręce wykręca
Zawsze mozesz zrobic postanowienie!
To proste.
Nalewasz do kieliszka i sruu w gardlo))
A na powaznie,to najlepsza z orzechow,tylko teraz troche pozmo.
Potrzebne sa ziel9ne orzechy wloskie,jeszcze miekkie.
Kroisz w cwiartki,zalewasz spirytusem i odstawiasz,az nabierzeciemnobrazowego koloru.
Smaczna,prosta i zdrowa,zwlaszcza na zoladkowe dolegliwosci.
Mozna dodac troche cukru,ale nie jest to obowiazkowe.
Na dolegliwosci serca tez pomaga…
A zgadza sie.
Sprawdzona i bardzo dobra cytrynowa, możesz pominąć kardamon.
- 2 dorodne cytryny
- 1 łyżka kawy ziarnistej
- 2 owoce kardamonu
- 1/2 szklanki cukru ( można dodać mniej lub więcej)
- 0,5 l spirytusu 95%
- 0,2 l wody
Proporcje wody i spirytusu też w/g uznania.
Cytryny naciąć w te otwory powtykać ziarenka kawy, wszystko umieścić w słoju i zostawić do przegryzania się ok. dwa tygodnie (jak doczeka)
Nalewka wiśniowa:
- 0,7 kg wydrylowanych wiśni (w tym do 15 z pestkami)
- 500 ml spirytusu
- 200 ml przegotowanej wody
- 0,3 kg cukru (można mniej lub więcej)
Ta sama procedura co wyżej, co drugi dzień przewracam słój, żeby zmieszać nalewkę.
Smacznego
Najpierw wypił połowę i sprawdź czy toto zachowało swoje wspaniałe właściwości procentowe
To akurat większość napojów wyskokowych potrafi
Na wlasne serce lepsza wlasna produkcja!