Znalazłem zapomnianą butelkę spirytusu. Jaką nalewkę polecacie zrobić, byle byłoby mało cukru, albo nawet bez cukru? Tylko z przepisem proszę. Pamiętajcie, że staram się pić zdrowo i dużo, ale dietetycznie ![]()
Najpierw sprawdz czy procenty sie nie ulotnily… ![]()
Lepiej nie, bo jak zacznę sprawdzać, to może się okazać, że nie opłaca się już robić nalewki ![]()
Mieliśmy robioną według tego przepisu (bez mleka). Ponoć bardzo dobra.
W xasadzie kazdy owoc soe na nalewke nadaje. Teraz zima to troche trudno, ale moze gdzies wisnie się uda kupic? Wytrawna wisniowka robiona czesciowo z wisni drylowanych, czesciowo z pestkami. Z takich najlepszych to znalazlam https://twojenalewki.blogspot.com/2015/02/wisniowka-wytrawna.html?m=1, ale jesli masz troche cierpliwosci to poszukam czegos w przepisach Cwierciakiewiczowej.
Nalewki to nie likiery, nigdy do nich duzo cukru nie dajesz.
Źle się dzieje w państwie duńskim , jak można zapomnieć o flaszce ? Rozumiem rocznica ślubu , ale alkohol ? ![]()
Jestem zdecydowanie lepszy w piciu nalewek, niż w ich robieniu.
Moja św. pamięci mama robiła wspaniałe nalewki.
Mój tato robi nalewki , chociaż ich nie pije , robi niby dla nas córek i synowych , ledwo usta umoczę a już mi ręce wykręca ![]()
Zawsze mozesz zrobic postanowienie! ![]()
To proste.
Nalewasz do kieliszka i sruu w gardlo))
A na powaznie,to najlepsza z orzechow,tylko teraz troche pozmo.
Potrzebne sa ziel9ne orzechy wloskie,jeszcze miekkie.
Kroisz w cwiartki,zalewasz spirytusem i odstawiasz,az nabierzeciemnobrazowego koloru.
Smaczna,prosta i zdrowa,zwlaszcza na zoladkowe dolegliwosci.
Mozna dodac troche cukru,ale nie jest to obowiazkowe.
Na dolegliwosci serca tez pomaga… ![]()
A zgadza sie.
Sprawdzona i bardzo dobra cytrynowa, możesz pominąć kardamon.
- 2 dorodne cytryny
- 1 łyżka kawy ziarnistej
- 2 owoce kardamonu
- 1/2 szklanki cukru ( można dodać mniej lub więcej)
- 0,5 l spirytusu 95%
- 0,2 l wody
Proporcje wody i spirytusu też w/g uznania.
Cytryny naciąć w te otwory powtykać ziarenka kawy, wszystko umieścić w słoju i zostawić do przegryzania się ok. dwa tygodnie (jak doczeka)
Nalewka wiśniowa:
- 0,7 kg wydrylowanych wiśni (w tym do 15 z pestkami)
- 500 ml spirytusu
- 200 ml przegotowanej wody
- 0,3 kg cukru (można mniej lub więcej)
Ta sama procedura co wyżej, co drugi dzień przewracam słój, żeby zmieszać nalewkę.
Smacznego
Najpierw wypił połowę i sprawdź czy toto zachowało swoje wspaniałe właściwości procentowe
To akurat większość napojów wyskokowych potrafi ![]()
Na wlasne serce lepsza wlasna produkcja! ![]()