Naprawdę wierzycie naukowcom, że ich badania kosmosu mają sens,

że ludzkość wyemigruje kiedyś na inne planety?

• Tak
  • Nie
  • Trudno powiedzieć
  • Mam jeszcze inne zdanie na ten temat

0 głosujących

Ja wyemigruje jedynie na cmentarz… :sweat_smile:

1 polubienie

Dla mnie naukowcy to ciemna masa ograniczonych ogłupionych i ogłupiających, choć pewnie są wyjątki.

Z twoim podejsciem,do czlowieka i rasy ludzkiej,nie ma sensu nawet zycie.
Wiec rodzi sie pytanie po co zyjesz,idziesz do ludzkich lekarzy,by ratowac swe patologiczne zycie czlowieka.
Po co korzystasz,ze zdobyczy ludzkich naukowcow/wynalazcow/budowniczych/rolnikow.?
Jestes calkowitym przeciwienstwem tego co glosisz.

1 polubienie

Naprawdę wierzę że ma. Wszystko rodzi się z fantazji…

4 polubienia

Wszelką ciekawość to z powodzeniem sam Harmonik mógłby zaspokoić. Przecież on ma odpowiedzi na wszystkie pytania. :wink:

7 polubień

No coz, ja chyba widze te wlasnie wyjatki, a nie ciemna mase…

2 polubienia

czlowiek jest przystosowany do zycia w grawitacji.
zeby wytworzyc cos zastepczego - vide pomysly zatapienia grawitacji sila odsrodkowa sugerowane juz nieomalze 100 lat temu? moze i sie uda - w koncu jeszcze nie tak dawno nikt nie wierzyl, ze najpospolitszym sposobem na lacznosc ze swiatem bedzie smartfon czy iPhone? a ciekawosc ludzka granic nie zna - w koncu ile mozna siedziec na galezi i liczyc na slodkie owoce?

3 polubienia

Badania kosmosu mają sens, ale nie przez człowieka, tylko przez automatyczne misje. Popatrzmy - co dały nauce i cywilizacji loty załogowe? Poza prestiżem i zaspokojeniem ciekawości - NIC!
A co zawdzięczamy satelitom bezzałogowym? GPS, telekomunikacje, telewizję, łączność, badania geologiczne, geofizyczne, klimatyczne, prognozowanie pogody, odkrywanie zasobów naturalnych, zdjęcia do celów kartografii, leśnictwa, rolnictwa, oceny skutków klęsk żywiołowych - mógłbym tak w nieskończoność.
No i jeszcze coś - finanse! Wysłanie w kosmos kilograma statku bezzałogowego kosztuje 25 razy taniej niż wysłanie kilograma człowieka.
Więc między bajki należy włożyć pomysły , że polecimy na Marsa czy inne planety. NIE POLECIMY!

3 polubienia

Polecimy…

Nie czaruj, @Bingola, że badania kosmosu stały się takie owocne, że niemal niezbędne. Samoloty napędzane energią słoneczną potrafią latać niemal w nieskończoność. Połączenia tv były znane za pomocą kabli podmorskich przed erą rakiet kosmicznych i satelitów, a radiowe nawet bez kabli. Powierzchnia Ziemi była skartografowana dokładnie, w tym za pomocą wież triangulacyjnych. Oglądanie innych Planet, Księżyców, Gwiazd za pomocą teleskopów jest dziecinnie proste. Nie było żadnej potrzeby pchać się w przestrzeń kosmiczną, Do tego kłamią te centrale kosmiczne maksymalnie, na czele z wiadomonacyjnymi USA, na każdy kosmiczny temat.

Powierzchnia Ziemi była skartografowana dokładnie, w tym za pomocą wież triangulacyjnych.

Jestes pewien że wiesz o czym mówisz? Kolejne bzdury. Wieże triangulacyjne umożliwiały tylko POMIARY ziemi, i to nie wszędzie, bo przeciez nie postawisz ich na Syberii czy Antarktydzie

Tęgie astrofizyczne umysły twierdzą że nie mamy wyjścia jeśli chcemy przetrwać. Mamy 100 lat na to.

1 polubienie

Dlaczego akurat 100 lat a nie 93? Może chociaż 105? Potargujemy się?

2 polubienia

Tak uśrednili. Nasze wnuki się przekonają.

1 polubienie

Mogłem je pominąć, to byś się nie czepiał. Jesteś cienki w wiedzy o możliwościach starożytnych.

Z jakich wartości to uśrednili?

Cywilizacja ludzka jest bezmyślnie, patologicznie nieharmonijna, ale cienki jesteś, aby to rozumieć.

Bo ja szujowaty jestem :slight_smile:

2 polubienia

Tak jak ja! :joy:

1 polubienie