Nareszcie Quiz, który spodoba się większości uczestników :)

Aaaa, to wiele tłumaczy! Piwo Kormoran sie kłania :slight_smile:

3 polubienia

Kormoran jest z browaru prywatnego, który powstał w momencie, w którym zbliżała się do końca działalność przejętych przez Niemców browarów Warmińsko- Mazurskich i… rozwalonych przez nich. :slightly_smiling_face:

3 polubienia

Zdecydowanie zaniżona dawka. :rofl:

A na poważnie, to mój onkolog powiedział, że piwo dziennie nie ma negatywnego oddziaływania na organizm. On też jest piwoszem. Jemu chodziło o przyjmowane przeze mnie leki. Gdyby nie te leki, mógłbym więcej.
Brakuje kolegi @benasek, który jest nie tylko kolekcjonerem piwa, ale i jego smakoszem, będąc także i ryzykantem. Dzięki niemu poznałem smaki piwa tureckiego, meksykańskiego, boliwijskiego, hiszpańskiego i jeszcze kilku. Koleżanko @okonek, piwo z Barcelony jest paskudne. :face_with_tongue:

Grzebałem sporo w historii piwa, dawno, bo dawno, ale sporo jeszcze pamiętam, niestety w aktualnych piwach już tak dobry nie jestem.
Należę do konserwatystów piwnych, mam swoje żelazne smaki i tylko dzięki benaskowi nieco powiększyłem asortyment.

2 polubienia

Piwo Estrella,jeśli to masz na myśli,jest bardzo dobre!A z kija,znakomite!

2 polubienia

To nie była Estrella. Nie pamiętam, ale chyba nie miałem okazji posmakować Estrelli.

2 polubienia

No to ja teraz rozumiem skad ma sile sie tak smiac sie z homonimow i te obrazki skladac. I jeszcze alkoholizm promowac! :face_with_raised_eyebrow:

1 polubienie

Biorac pod uwage naszych rodakow w Galicji hiszpanskiej? To popijajali sobie beztrosko z gwinta ok. 70% orujo czyli tamtejszy bimberek - cos w stylu wloskiej grappy technologicznie. I rownie obrzydliwy w smaku.
Biorac pod uwage wyspiarska metodę ( bo z ciekawosci sprawdzilam) to tez pewien sposób destylacji, tyle, że na zimno, poprzez wymrazanie. Bo czy da drożdże do 30% to jeszcze podziałają, ale potem?
No.i lezakowanie, zeby się ten eliksir przegryzł. Pewnie dlatego to trwa tak dlugo.

Wg kolegi @birbant zdecydowanie zanizona :rofl::rofl::rofl:
A kolega @Devil stwierdzi , że w dawkachi homeopatycznych nie zwykl był stosować :beer_mug::beer_mug::beer_mug:

2 polubienia

Jak dawka to końska

2 polubienia

Co nie zmienia postaci rzeczy że moim ulubionym jest Cruzcampo.Z Sevillii,o ile dobrze pamiętam nalepkę.
Tak że…Wybacz ale mam ochotę sie spierać jak ktoś narzeka na hiszpańskie piwo.
Bo do tego dochodzi jeszcze Mahou które ostatnio piłem najczęściej.

1 polubienie

Nazwa estrella wystepuje w kilku produktach piwnych w Hiszpanii.
Batcelonska to Estella Damm w kilku wersjach.
Renesans przezywa Moritz, ale ciagle jest niszowe, choc tradycje ma długą i nawet daje sie wypić.

Tu macie mapke z podstawowymi browarami hiszpanskimi, sa jeszcze mniejsze, likalne, ale raczej tr,eba znalezc porzadna piwiarnie lub sklep, zeby na nie trafic.

Troche sie ostatnio poprawilo z produkcja. No i kazda marka ma teraz ambicje rozbudowac oferte na rozne rodzaje piwa - konkurencja duża.

1 polubienie

A spieraj się spieraj, ale nie tak jak ciuchy w praniu. :face_with_tongue:
Właśnie zainspirowałeś mnie do napisania homonimu. :innocent:

Spierajmy się, miejmy różnicę zdań, ale róbmy to ładnie. :grinning_face:

Z Tobą piwo, które wspólnie wypijaliśmy było bardzo smaczne.

1 polubienie

Lech jest bardzo podobny do Cruzcampo ale te różnice to już detale dla męczyduszy-snoba z którym [gdyby mi się nawinął] z pewnością nie będę tracił czasu latem [29 stopni dzisiaj] :laughing:

1 polubienie

U mnie w tej chwili 35C. A ma być 37. Myślę, że skończy się to burzą i ulewą, to już tutejsza tradycja. A jutro od nowa upał.
Uwielbiam Lecha. :+1:

3 polubienia

Lech to dla mnie byl troche jak mersapon, z wygladu oczywiscie (pienisty taki), ale smaczny.
Choć patriotycznie wybieram żywca.
Ogolnie po hiszpańskich to nie wybrzydzam. Moze o tyle, ze jednak miarka hiszpanska czyli max. 0,33 przyjazniesze. Bo pol litra to juz cieplawe dopijam. Troche pomaga zamrozenie kufelka przed nalaniem.

3 polubienia

9/15
Kilka razy mocno mnie zadkoczyl…

4 polubienia

No ale chyba nie tym że piwo stare jest jak świat :innocent: :wink:

2 polubienia

Taki zabawny wpis znalazlam o piwie

No tak pijacy piwo jaskiniowiec musial byc czlowiekiem cywilizowanym :joy:.

Tylko czy obecni wlasciciele Jaskini Rokefet nie zażądają opłaty licencyjnej? :rofl::clinking_beer_mugs:
Aczkolwiek trudno by bylo, jako, ze Jahwe stworzeniem Edenu zajął się troche ponad 6 tys. lat temu? :wink:

1 polubienie

To ja już zostanę przy Sumerach.Za gorąco by pamiętać a tym bardziej,by sie skupiać na procesach produkcyjnych które i tak się mnie nie trzymają…

2 polubienia