Neit (Neith, Net) to w mitologii egipskiej bogini matka, pierwotnie dolnoegipskie lokalne bóstwo miasta Sais.
Jej imię oznacza „Straszliwa” lub „Groźna”
Nauczyła ludzi sztuki tkackiej, stała się także opiekunką zmarłych, przedstawiana np. w scenach obdarzania ich jadłem i piciem po przybyciu w Zaświaty. Chroni ich tam przed demonami, a ich ciała przed zniszczeniem jako wynalazczyni bandaży dla Mumii. Z Izydą, Neftydą i Selkit pełni też rolę strażniczki wnętrzności zmarłych, co wywodzono z zapisanej w Tekstach Piramid tradycji czuwania przez nie nad zwłokami Ozyrysa. Jest obrończynię boga Duamutefa - opiekuna żołądka w urnach kanopskich. W dawnych epokach z jej funkcją ochronną łączono zwyczaj umieszczania broni wokół trumny.
Powstanie jej kultu wywodzone jest od fetysza złożonego z dwóch skrzyżowanych strzał i tarczy, który następnie przyjął postać wojowniczej bogini i opiekunki domostwa, wyobrażanej jako kobieta z łukiem i strzałami. bywa jedynie przedstawiana z karmionymi piersią dwoma krokodylami, symbolizującymi Szu i Tefnut (albo Re i Ozyrysa).
W sztuce przedstawiana jest jako dzierżąca łuk i strzały kobieta w czerwonej koronie Dolnego Egiptu. Ukazuje się ją także z symbolem dwóch złączonych łuków noszonym na głowie, co uzasadniało jej przydomek „Pani Łuków”.
W okresie archaicznym stała się bóstwem opiekuńczym królowych, następnie i samych faraonów, którym jako bogini królewska symbolicznie nakłada koronę.
Jej świętem jest „noc świateł” w Sais, gdy jego mieszkańcy palą lampy oliwne pod gołym niebem, a w całym Egipcie iluminują swe domy ci, którzy nie mogli udać się z pielgrzymką do tamtejszego sanktuarium.
W mitologii Egipcjan uważa się ją za matkę boga-krokodyla Sobka oraz bogini Tefnut; miała też stworzyć kosmicznego węża Apepa.
Z czasem zaczęto ją określać jako pozbawioną płci praboginię, matkę wszystkich bogów (zwłaszcza Ra) i nadawano jej postać niebiańskiej krowy Mehetueret, której swe powstanie zawdzięczało niebo jeszcze przed początkami wszelkiego życia. W mitach cyklu ozyriackiego występuje już w Tekstach Piramid, zawsze jako wierna stronniczka Ozyrysa i Horusa
Uważana jest za matkę boga Sobka i bogini Tefnut - żony Szu, matki Geba (ziemi) i Nut (nieba).
Ufff, nie ma co, prawzor delikatnej, wrazliwej opiekunki domowego ogniska
No tak
1 polubienie
Tej pani chyba nie kojarze…No ale nigdy w tym mocny nie byłem.
Fajna postać.Fachowiec od sztuki tkackiej który sie z łukiem nie rozstaje
Najbardziej jednak,zaciekawiła mnie ta"noc świateł".
Ciekawe czy islamski terror wciąż na to pozwala…
W każdym razie,widziałem na Sycylii,jak sie obchodzi święto św. Agaty w lutym.Też z lampionami,świecami,nie wyłączając stylizowanych strojów.Z tym że to nie do końca noc a raczej blisko świtu gdy zaczynają…
Tlumy,wspaniała muzyka tak w trakcie jaki i przed świętem i po…Dlugo można opowiadać…
1 polubienie