Pierwsze pytanie - Ci to za choroba “Szkarlatyna ?” … Reszta pytań będzie pod tematem …
Dobra … Nie chciałem wiedzieć XD
Ja nie chorowałam. Musialam się netem podeprzeć.
Drewniak Mnie denerwuje bo są dużo ciekawsze tematy niż jacyć tam poeci …
Jak chociażby Joanna d’Arc (wojna stuletnia) czy Powstanie Śląskie … Albo nawet Napoleon Bonaparte czy rewolucja francuska …
Albo Chanat Krymski … Generał Franco (wojna domowa w Hiszpanii), jaką wizję strategiczną miała II RP, o Hitlerze, Stalinie czy nawet Leninie …
Albo jeszcze wiele wiele innych ciekawych tematów, a On się na jakiś poetach skupia …
Dlaczego ogórek nie śpiewa
Autorem wiersza jest Konstanty Ildefons Gałczyński
Pytanie to, w tytule
postawione tak śmiało,
choćby z największym bólem
rozwiązać by należało.
Jeśli ogórek nie śpiewa,
i to o żadnej porze,
to widać z woli nieba
prawdopodobnie nie może.
Lecz jeśli pragnie? Gorąco !
Jak dotąd nikt, Jak skowronek.
Jeżeli w słoju nocą
łzy przelawa zielone?
Mijają lata, zimy,
raz słoneczko, raz chmurka;
a my obojętnie przechodzimy
koło niejednego ogórka.
Każdy z nas może być poetą!
Żeby jeszcze czas na to był …
Siedzisz na kiblu i tworzysz
Swiat jest poezją…
Kim by byla Joanna d’Arc bez bardów tworzacych jej legendę?
Chyba jesteś bardzo wiekowy, że zdążyłeś już zapomnieć o Gałczyńskim.
Jestem młody i gniewny
Właśnie dlatego nigdy nie lubiłem języka polskiego (w sensie przedmiotu!) … Jak dla mnie to pieprzenie o niczym …
I tu się bardzo mylisz.
Ponoć tak, ale młodzi już tak bardzo często po prostu mają … Ludzie starszej daty mają inny pogląd w tej sprawie … Ja nie we wszystkim się z młodymi ludźmi zgadzam, ale tutaj akurat w pełni mam podobny pogląd …
Nie wiem co mogłoby mi dać takie studiowanie wierszy … ? Lektury to jeszcze, ale wiersze … ?
EDIT: Chyba, że wkrada się tutaj słynne “co autor miał na myśli” co szczerze nigdy mnie nie interesowało …
Kiedyś pogadamy o tym, ale na priwie.
OK ale jakbyś mógł to Ty porusz ten temat … Najlepiej kiedy będziesz miał czas Bo ja często do Ciebie piszę, ale nie masz czasu i to takie bez sensu
PS. Wiem, że nie lubisz stukać w klawisze
To jest po prostu przygnebiające.Ale nie bede komentował.
Polecam tom poezji,“Siódme niebo”.
Ewentulna rozmowa,ewentualnie po przeczytaniu.
A ja myślę że się bardzo mylisz. Wśród młodego pokolenia jest wielu miłośników poezji. Jest sporo czytających ale i piszących.
Nie każdy musi wiersze lubić ale całkowite przekreślanie 1/3 literatury jest niezbyt rozsądne.
1/3 bo literatura to epika + dramat + liryka.