Nie wiem czy wiecie, ale już między innymi Arabia Saudyjska oraz Z.E.A. zaakceptowały istnienie państwa Izrael

Oprócz pogłębiania wpływów na Białorusi, Rosja także pogłębia swoją aktywność wojskową na północy Rosji wraz z topniejącymi lodowcami w Arktyce …

A do tego ostatnio znowu widać duże przemieszczanie się wojsk rosyjskich w regionie Rostowa w Rosji w pobliżu Donbasu … I były ostatnio aktywniejsze strzelaniny, w których śmierć poniosło czterech ukraińskich żołnierzy …

A Amerykanie w Norwegii już nawet stacjonują, bo nie chcą, żeby Rosjanie dyktowali warunki ewentualnych szlaków handlowych między Chinami, a Europą, która byłaby prawie 2 razy krótsza od tej przez Kanał Sueski

Ciekawe, że głównie Francja bierze na barki przeciwważenie Turcji na Basenie Morza Śródziemnego z państw Zachodu…

A Włosi np mają wszystko gdzieś i lub nie są za bardzo w stanie produkować za wiele przemysłu zbrojeniowego…

Francja sprzedała Egiptowi 2 lotniskowce, a Grecji sprzedają myśliwce… A Niemcy to już w ogóle wolą się skupić na innym regionie…

Ciekawe jak Zachód planuje dobić terrorystów w Mozambiku … Jak dla mnie powinni skłonić w ten czy inny sposób Egipt, żeby wysłał tam część swojej marynarki i nie tylko, żeby zrobili tam porządek…

Dla Egiptu zawsze by to było jakieś doświadczenie wojskowe, a Oni tam mają stosunkowo blisko…

Nie wiedziałem, że w Czadzie to głównie już czarni są… Macron był gościem honorowym na pogrzebie prezydenta Czadu, który zginął odwiedzając front i Macron bardzo ciepło o nim mówił

Macron rope naftowa, bez ktorej by tam poumierali z glodu, wyczul.
Poza tym jak ma sie zachowywac w bylej kolonii i do tego balansujacej ciagke na pograniczu wojny domowej?
Czad jest jednym z najbiedniejszych i najbardziej skorumpowanych państw na świecie to za wiki, ale obawiam sie, ze to prawda.
Teoretycznie warunki do rozwoju ma, ale to Afryka dzika.

1 polubienie

Ponoć wojska Czadu prowadziło główne walki z terrorystami w regionie i między innymi prowadził walki w północnej Mali wraz z Francuzami…

Tam to sami terrorysci…

Sami czy nie sami. Jak zwał tak zwał. Dla Hitlera i Niemców polscy partyzanci też byli bandytami i terrorystami…