Nie wydaje wam się że większy ból sprawi pierdykniecie w palca młotkiem niż tasakiem?

• Młotek
  • Tasak

0 głosujących

To pierwsze zaliczyłem -kilka razy😁. Ponoć to drugie mniej boli.

2 polubienia

Oczywiście mam na myśli tasakiem do odcięcia :roll_eyes::rofl:. Ale to chyba rozumie się samo przez się :rofl:

1 polubienie

Nie wiem sprawdź i daj nam znać.

2 polubienia

sprawdzac nie bede.

1 polubienie

Pytam na poważnie. Może jest to gdzieś wyjaśnione? W sumie bardziej boli gdy myślę o mlotku niż o odciętym palcu.

Odciety palec to nie ma prawa bolec :joy::sweat_smile::rofl:

2 polubienia

Nie wiem. Zaliczylam jedynie szuflade…

No wladnie,boli to vo zostalo)))

Wszelkie stluczejia dluzej odczuwamy.
Niektore moga sie odezwac nawet po latach od wypadku.

2 polubienia

Sa jeszcze bole fantomatyczne, medycyna opisuje ludzi, ktorzy stracili jakas czesc ciala, ale w mozgu miala swoje miejsce i cos tam odczuwaja

6 polubień

Albo jeszcze wredniejsze od bólu swędzenie. Nie ma nogi a palec swędzi. Swędzenie to bodziec podprogowy, najtrudniejszy do zniesienia. Dlatego zwykle zamieniamy je w ból (bodziec progowy), bo łatwiej nam go wytrzymać (drapiemy się) :wink:

4 polubienia

Mam znajomego, któremu amputowano stopę i on miał takie swędzenia. Przerąbane, bo nie ma jak podrapać. A mnie ,kiedyś bolał ząb, co go mi usunięto pół roku wcześniej. Przed zaśnięciem mnie pobolewał. Dokładnie tak samo, jak przed wyrwaniem. Trwało to sporo czasu, zanim przestałem odczuwać ten ból. Chodziłem z tym do stomatologa, gdzie okazało się, że pozostałe zęby są zdrowe i nie ma prawa mnie boleć.Ten ból nie był intensywny, raczej, takie lekkie ćmienie.

2 polubienia

Bodźce podprogowe są najgorsze.

1 polubienie

Przy młotka i tasaka ludzie krzyczą tak samo - w trakcie i po zastosowaniu.
Przed użyciem natomiast tasak robi zdecydowanie większe wrażenie - znacznie głośniej krzyczą…

2 polubienia

Zalezy chyba od rozmiaru mlotka…

1 polubienie

Z praktyki powiem iż nie ma znaczenia. 500 g czy 1500 g boli tak samo…

3 polubienia

M9j dziadek mial amputowana noge powyzej kolana i twierdzil,ze go palce bola.

1 polubienie

Tez o tej teorii (swedzenie) slyszalam

1 polubienie

Tasakiem nie próbowałam, młotkiem, jak byłam młodsza, to się czasem bawiłam i tak się to właśnie kończyło :sweat_smile:
Wydaje mi się, że młotek bolałby intensywniej, ale krócej (zwłaszcza, że przy tasaku mocno wszedłby też szok), i jednak walnięcie młotkiem zwykle jest raczej niegroźne, a utrata palca…hm, może być różnie.

1 polubienie