Niech te kaszbe wezmie sobie rzecznika

Ja to bym się ruskich bała

Wiem, .miewam dziwne poczucie humoru. Wisielcze czasem :smiling_face_with_tear::innocent::smiling_face_with_tear:

Tusk zadrwił z PiSu i ludzi mających poglądy “patriotyczne”.

2 polubienia

Tak, tylko on -Tusk sie spala wizerunkowo niestety.

Czy zadrwił? nie wiem, ale poczucie humoru mu dopisuje :frowning: Ja znam ich tylko z filmów i książek (niemieckich żołnierzy), ale babcia mi często mówiła: “w razie niemca”. Musiała pomóc spakować w ciągu 1/2 h dziadków z 2 dzieci (moją mamę) bo ich wysiedlali “na roboty”. Takie rzeczy głęboko zapadają w pamięć.

1 polubienie

Akurat moj dziadek to zamordowany w Mauthausen. Praca zagfonila mnie do Linz,
Co do Niemca? Hitler byl Austriakiem, lawk szkolna maja do dziś ?opetanynarkotykami. Wiem, konsumenci narko to cos koszmarnego i ne ma okolicznosci łagodzących.
Niestety trafilo mi sie takie w rodzinie (genetycznej) i po drodze kolesie
Co do ludzi w Linz? Poziom umyslowy byl specyficzny
Dbam o unikanie psychotropów.

1 polubienie

To bez znaczenia, Niemcy wywołały wojnę, nie Austria, choć wielu wolałoby narrację, że to Polska jest inna :frowning:

1 polubienie

Tu sie nie zgodze.podzial na male ojczyzny? Czyj książę tego religia? Albo jakos tak?
Bieda to zameykanie sie w obejsciu.
Co mi z tego przyjdzie, że w imię tradycji beda za mnie zycie urządzac?

Ja mogę dodać, że Stalin był Gruzinem, a Che Guevara był Argentyńczykiem. Wychodzi więc na to, że trudno jest być dyktatorem we własnym kraju.

2 polubienia

Nie bardzo rozumiem. Jakie małe ojczyzny? Kto ma urządzać życie w imię tradycji?

Nie wiem, być może, że trudniej :slight_smile:

1 polubienie

Mao był Chińczykiem i rządził w Chinach Saddam Husajn również był dyktatorem w swoim kraju Fidel Castro Łukaszenka Dynastia Kimów z Korei Północnej Asad z Syrii Kadafi z Libii oni rządzili,rządzą u siebie w swoich rodzimych krajach

2 polubienia

Po kolei
Male ojczyzny i czyje włości tych relgia to

Dużo to nie dało ale?
Co do izolacji w sensie pan na zagrodzie? Autarkia i gospodarka? Brak przestrzeni publicznej? Lub jej wymuszanie?

1 polubienie

Ale co to ma do rzeczy z niemieckimi żołnierzami?

Jak to wytłumaczyć?
Po prostu nakladalo sie do glowy zachod to wróg, opcja niemiecka a ruski to wyzwoliciel?

Nie Zachód, tylko Niemcy i Ruscy, takie mamy położenie geograficzne. Historię można zakłamywać, ale wymazać z pamięci się nie da.

Wywoływanie burzy w szklance wody. Dowcip Tuska może nie najwyższych lotów, ale tu @Devil ma rację. Rozpatrywanie tuskowego tekstu wobec dramatu powodzi jest zupełnie bez sensu i nie ma większego znaczenia.

A z mojej strony prosiłbym o znalezienie różnicy pomiędzy okupacją, a pomocą w nieszczęściu. Zaoszczędzę swej opinii o robieniu z tego politycznej afery.

1 polubienie

No niestety nie jest to jedyna powódź jaka dotyka swiat.
Titanica zbudowali fachowcy, w ilosci trzech sztuk podobnych konstrukcji, Noe byl amatorem :smiley_cat::wink:

1 polubienie

Ja wiem. Ja napisałem swoją wypowiedź półżartem, ale ja zapomniałem dodać jakąś emotikonę lub emoji.

2 polubienia

Oj kolego sknerus sie zrobiłeś :joy::joy::joy: