Tak wiem, ale widząc “komunie” tak mi sie skojarzylo… nie pomyslelm o komuni
I o biednych malych “komunistach”?
https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-mCeL-m1fh-mDkd_pierwsza-komunia-swieta-zyczenia-na-uroczystosc-ktore-na-pewno-sie-sprawdza-664x442-nocrop.jpg
To jeszcze nic.
Dostałem wtedy piłkę nożną…Byly inne drobiazgi ale liczyła sie tylko piłka
Dla mnie zegarek
Mam do dzisiaj,sprawny, ruska podrobka szwajcarskiego
Babcie się zrzucily.
Byl i zegarek o nazwie Błonie…Zginął śmiercią bohaterską w katastrofie pod płozami czyichś sanek,bodaj w 1985 roku.Długo żył,innymi słowy
A ja dostałam Pismo Święte.
A to juz sam kupowałem,z tym że blisko dekadę pózniej…
Ja Stary Testament przeczytalam jeszcze zanim.poszlam do szkoly, Nowy niewiele pozniej. Do mojego dziecinnego mozgu nie docierało dlaczego są tylko cztery wersje skoro apostołów bylo 12?
Zaliczyłem 100% lekcji religii,aż po maturę i nie przypominam sobie tego problemu na wokandzie
Ja jak zwykle,na odwrót.Najpierw Nowy Testament a Stary…Prawie 20 lat potem.I to tylko po to by sie sensowniej sprzeczać z moim najlepszym przyjacielem.Tak to było przed laty
Moja babka byla przedwojenna katechetka, a ja nie pamietam czasów.kiedy nie umialam czytać.
Jakoś to skladanie literek szybko mi poszlo.
A problem to moj autorski.
I są dwa tlumaczenia.
nie wszyscy apostolowie potrafili pisać lub czesc zapisow zaginęła.
Albo jedno i drugie?
Podobno było więcej wersji ale Kościół w czasach bizantyjskich zaczął politykę usuwania i zmieniania treści co było kontynuowane w czasach rzymskich choćby ewangelia wg Judasza
To znaczy chciales powiedziec przed schizmą?
Wpływ na tresc przekazu na pewno mialo wiele czynników od niedoskonalosci tłumaczeń po dorazne potrzeby polityczne, a nawet poglady kolejnych “nastepcow Jezusa” należy rowniez pamietac, ze analfabetyzm w tamtych czasach byl powszechny, a przekaz ustny (co prawda doskonalszy niz powszechnie sie uwaza) tez bywa zawodny, bo znaczenia słów się zmieniają. Do dzis nie wiadomo jaki owoc zezarla Ewa i co on wlasciwie oznaczal?
Cz owoc poznania to byla umiejetnosc odroznienia dobra od zla, czy decydowania co jest dobre a co zle?
Zadaj to pytanie rabinowi, to Ci zrobi wyklad na temat interpretacji sformulowania do poznej nocy. Katecheta pokaze jabłko i wytlumaczy, ze cudzego nie ruszaj.
Byłam raz na imprezie komunijnej w charakterze pomocy kuchennej. Widziałam jak komunistka wyciągała pieniądze z kopert i skrzętnie je liczyła. Nie wyglądało to dobrze… Na szczęście była szczęśliwa z uzyskanego przychodu
Tak To były, głównie 2 pierwsze synody po ustaleniu urzędowych biskupów przez cesarza Konstantyna, który wprowadził chrześcijaństwo, jako religię obowiązkową, będąc jeszcze poganinem. Kazał się ochrzcić tuż przed swą śmiercią, po czym, natychmiast został świętym. Nie przeszkadzało to nikomu, że wymordował za swych rządów prawie cała swą rodzinę, łącznie ze swym synem.
@okonek tak, to było na długo przed schizmą. Zanim powstało chrześcijaństwo rzymskie czyli zachodnie, czyli katolicyzm. Głową powstałego kościoła w Bizancjum był cesarz. Dopiero po rozpadzie, powstała instytucja papieża rzymskiego. Całą plejadę tzw papieży od Piotra poczynając, aż do rozpadu Rzymu, można między mity i bajki włożyć.
Odnośnie zapodanego artykułu. Jest to zapis sytuacji, która miała miejsce ok 20 lat temu. Co jakiś czas powielają to pismaki na różnych portalach informacyjnych, żeby czymś zapełnić szpalty.
Nie mniej jednak, przerośnięte komunie zdarzają się w Polsce wcale często. Sarmackie zastaw się, a postaw się nadal aktualne wśród wielu. Zresztą nie tylko komunii to dotyczy.