Niedzielne kwiziątko?

https://www.edziecko.pl/edziecko/13,143484,11162,jestes-oczytana-osoba-w-takim-razie-na-pewno-znasz-te.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Quizy&fbclid=IwAR3VgvH5EtjzPYovsf--uSBJuFu8-03anjWkCiWuz7G1DBGXXKB8XPjtJeE

Ufff tylko trochę więcej niż połowa…

1 polubienie

13/15
Do amerykanskich prezydentow i miliarderow szczescia nie mialam.
Natomiast co do tych ciastek?
To bardziej Maria Antonina, ostatnia krolowa Francji by mi sie kojarzyla. I takowa przetrwała w tradycji żabojadów, nieslusznie, bo to stwierdzenie jest stare jak wladza. Najstarszy zapis pochodzi z Chin i dotyczy cesarza, ktory proponowal glodujacym poddanym jedzenie miesa zamiast chleba jako pozywniejszego.
Moze dlatego tam zagrozone wyladowaniem na polmisku jest wszystko co ma cztery nogi z wyjatkiem stołu?

2 polubienia

Ja też miałam skojarzenie z Marią Antoniną.

2 polubienia

Jestem odczytany w internetach

1 polubienie

15/15

Ja tak paza konkurencją… :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Paza, paza… :innocent:

12/15 a zle pierwsze,nos Kleopatry i ostatnia wyjatkowa bzdura.Az mi sie wierzyć nie chce…Pytanie pierwsze jest zdaje sie w ogóle z ksieżyca bo to przypisuje sie Marii Antoninie.Przy czym juz dwa razy czytałem ze nieslusznie…7 i 11 drogą eliminacji…
Przy czym kompletnie nie rozumiem dlaczego uczenie sie cytatów przypisuje sie oczytaniu…Moim zdaniem najcześciej jest dokładnie na odwrót.Fantastycznie to wykpił Woody Allen w filmie"Życie i cała reszta",ustami Christiny Ricci.

1 polubienie

Gdy człowiek uczy się historii, to cytaty same do głowy wchodzą, niejako mimochodem.
Poza tym, to o tym mięsie powiedziała, jednak Maria Leszczyńska.

Kleopatra wcale nie była pięknością, jak to się stereotypowo sądzi. Zachowało się kilka monet z jej wizerunkiem, tzn, dziś mamy tylko jedną. bo reszta zaginęła w XXw. Pokazuje dość ostry profil z nazbyt wystającym podbródkiem. Nos ma normalny, ale taki ostry. Natomiast była niezwykłą osobowością i miała ponoć bardzo seksowny głos, a także sposób zachowania. Miała w sobie taki kobiecy wdzięk i czar, za którymi krył się cynizm, wyrachowanie i, nie bójmy się tego powiedzieć, bezwzględność i okrucieństwo oraz wielka ambicja. Miała pecha, bo trzecim Rzymianinem, po Cezarze i Marku Antoniuszu. był August Oktawian i ten omamić się nie dał, od razu poczuł do niej niechęć, co spowodowało koniec żywota Kleopatry.

W ostatnim pytaniu, autor tego powiedzenia użył sarkazmu o kobiecej zdolności wydawania pieniędzy, szczególnie nie swoich… :grinning:

3 polubienia

zeznania pani Historii w kwestii zastepowania chleba powszedniego substytutami tybu mięso czy ciastka sa niepewne? :stuck_out_tongue_winking_eye: Syty glodnego nie zrozumie.
Wez poprawke, ze jak Kleopatra poznala Augusta to wg ówczesnych standardów najmlodsza juz nie byla, czar prysł.

Taka stara nie była, miała ok roku więcej po szaleństwach z Antoniuszem. Bitwa pod Akcjum zmieniła jej los. Sęk w tem, iż Oktawian okazał się wiernym mężem i przyzwoitem człowiekiem. Jako pierwszy cesarz Rzymu, także, kórem niebawem został. Dziś można powiedzieć, że hołdował wartościom.
Był surowy, ale sprawiedliwy, a za jego czasów w pałacu żadnych orgiów nie bywało.

2 polubienia

12/15, czyli nieźle. Ale z tymi ciastkami, to wydaj mi sie, że kto inny tez to powiedział (Maria Antonina?)

4 polubienia

Czyli tak jak myślałem.Samcza obiegowa gadka szmatka.A on ze swymi pieniedzmi to co robił?Samo w sobie byłoby ciekawe sie dowiedzieć z uwagi na jego sympatie polityczne…
O Leszczyńskiej nie wiedziałem.
Co do Kleopatry,znakomity portret zawarł w swej powieści Henry Rider-Haggard,mocno wzorowanej na Teofilu Gautier.Mimo iz o głosie nie wspomina…
Głos rzecz ważna!Moze sie nie wyróżniać niczym ale jesli rzęzi,chrypi albo nie daj Boże,jest męski to koniec,KONIEC nawet jesli skończoną pięknością by była!
W temacie quizu jest OCZYTANIE.Bez wypadów w którąkolwiek dziedzinę.Poza tym,raczej sie nie zgadzam.Znam moze 3-4 cytaty z"moich" dziedzin,kilka obiło mi sie o uszy,innych czasem sie domyślam.Można miec do tego zamiłowanie i to wtedy wszystko zmienia ale uczenie sie tego to juz najczęściej obciach obliczony na poklask.
Raz jeszcze,Woody Allen,jak wyżej…
Pomijam juz kwestię prawdopodobieństwa niektórych cytatów które jest własciwie żadne.

1 polubienie

Czego Ty chcesz od osoby wychwanej w rodzince faraonów, gdzie o władzę walczylo się wszelkimi dostepnymi srodkami, bo to byla jedyna szansa przezycia? Do tego uwazajajacej sie za boginię?
Złą królową jesli chodzi o Egipt nie byla, a Ptolemeusze w porownaniu z innymi dynastiami panujacymi w Egipcie byli wladcami bardzo światłymi i wyksztalconymi. I to plci obojga.
A o te monete Ci chodzilo?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/CleopatraVIICoin.jpg/600px-CleopatraVIICoin.jpg

Byla chyba pierwsza władczynią, ktora udzielila swgo wizerunku w przypadku monety o tak niskim nominale. Ponoc miało to po części pozwolić tej części spoleczenstwa, ktore zlotem czy srebrem nie placilo poznac wygląd swojej wladczyni.
A nos? Tego typu profil nosi nazwe “grecki”
A jaki miala miec jak jej rodzinka rodowod wywodzila z Macedonii? I do tego krzyżowała się wsobnie?
W jest jeszcze kilka popiersi, ktore uwazane sa za wizerunki Kleopatry, ale…

Dawno tej monety nie widziałem. Oczywiście na zdjęciu, bo w oryginale nie mam szans.
Z tymi Ptomeleuszami, to różnie bywało… W tej chwili nie podjął bym się dyskusji o tym…

2 polubienia

Ponad 300 lat u zlobu, o ile dobrze pamiętam.
:stuck_out_tongue_winking_eye::innocent:

1 polubienie

Tyle, to i ja wiem. Ale, niewiele więcej.

2 polubienia

Przy jakiejś okazji przyjdzie się dokształcić :joy_cat:
Liczac z córką Kleopatr bylo 8. A ponoc ta 7 miala też siostrę Arsinoe, którą też wykończyła jak resztę rodzeństwa. Grobowiec po niej tylko został w Efezie i szkielet/mumia. Bez glowy, bo ta zawieruszyla się w czasie II WŚ. Tak przynajmniej twierdzą niektórzy archeologowie.
Dokument niedawno oglądałam. O kosmitach nie wspominali, wiec chyba z tych powazniejszych :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

O właśnie, właśnie, coś z tego jeszcze mgli pod deklem mnie się… :rofl:

2 polubienia

Czy to ta?

image

1 polubienie

Ponoć. Ale, na dziś jedynym wizerunkiem jest ta moneta, którą powyżej zapodała @okonek

3 polubienia