Niedzielny QUIZ z ... mebloznawstwa!

W hiszpanskim tez nie ma parteru, ale uzywa sie czasem planta baja lub po prostu bajo, czyli pietro zerowe lub nisko.

1 polubienie

Z japonskimi meblami typu stol, parawany itp. to nazw jestduzo w zaleznosci od ksztaltu, miejsca przeznaczenia i zastosowania. Krzesel nie uzywali, a jak pokazuje przypadek polskiego prezydenta honorowy taboret dla szefa (reszta w najlepszym przypadku miala poduszke) mozna latwo pomylic z podnozkiem :sweat_smile::sweat_smile: bedac w ichnim parlamencie

1 polubienie

U mnie koń-plet, chociaż były 3 strzały.

3 polubienia

Po francusku to ja panimaju droga @elsie, eto etaż (etage?). I to by pasowało do etażerki która nie jest dla mnie nieznana, ale ja szanowny @Bingola miałem na myśli ten przedostatni mebel z dzbanem, tego mebla nie rozkminiłem (nie jestem pewien czy użyłem właściwego młodzieżowego zwrotu).

3 polubienia

Ja ten dzban na intiuicję wziąłem!

Po niemiecku piętro to jest Stock. Tak jak kij.
Widać że w języku niemieckim też występują homonimy.

2 polubienia

Ty ten dzban na ryzyko wziąłeś, bo jeszcze ktoś by powiedział: ale dzban! :face_with_raised_eyebrow:

1 polubienie

I rodzaj alkoholu

3 polubienia

Na tej branży nie znam się nic a nic. :yum:

2 polubienia

No, nie mów, sam nam pokazywałeś ten lokal:

1 polubienie

O tym samym pomyslałem.

Bo na lokalach to ja się znam. Ale tego lokalu wam nie pokazywałem. Taki widziałem wczoraj w Poznaniu. Opolskie Ministerstwo wygląda inaczej.

W kazdym. Wystepuja rowniez idiomy i zarty jezykowe oparte na akcencie i za diabla nie dajace sie przetlumaczyc na inny choc tez crzescijanski jezyk

Sygnal odebrany.

13/15, ale ja protestuję. Na pierwszym zdjęciu, to nie jest tapczan. Tapczan ma pudło na pościel. to na zdjęciu to sofa.
Chabudai - nie znałam.

4 polubienia

A, tego ja tez nie rozkminilam (tez nie jestem pewna… ) :grin:

A to to nawet kiedys pilam…!

Dolaczam sie do protestu!!!