A gdyby tak faktycznie ogłosić jakis konkursik z malutką nagródką? I na przyklad zapytać co jest tylko jedne na swiecie? Oczywiście pytanie jest banalne, ale należałoby odpowiedzieć w maks. 3 slowach i bedzie nawiązywać do kolejnego. To co, odpowie ktos?
To jest link do podsumowania dotychczasowych postepow konkursu. Będzie aktualizowany.
Zgadza się! Jest tylko jeden gwiazdozbiór o tej nazwie. Tym samym stałaś się liderką w jakże trudnym konkursie … No i brawo za odwagę, jak to fajnie że są jeszcze na świcie tak odważne dziewczyny!
Oczywiście z początku wszystko wygląda łatwiutko, ale to są tylko pozory.
Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na kolejne pytanie?
Co istnieje na świecie tylko w liczbie 2?
Odpowiedź należy podać w maksymalnie trzech wyrazach i nie może się powtórzyć żaden z już użytych …
Jest coś takiego?
oprocz tego, ze ja? zostaje dno je dno jest
Ale że co? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tej odpowiedzi …
mieszczanin szlachcicem, może być nieuświadomiony
oj dno? i jedno
Po długim namyśle muszę tu dodać, że odpowiedzi zaliczyć nie mogę. Wyrazów było więcej niż trzy a i den (dobrze, den?) jest chyba więcej a jak już dwa to gdzie?
A koleżanka tak blisko była… A dodam, jest o co walczyć, ale reguły z biegiem czasu, nie wszystko od razu …
Ja tez jestem odważny i powiem ze kompletnie tego nie rozumiem.
Jest na świecie tylko jedna Floryda,jedna Afryka,jeden zespół Perfect,jeden Wawel,jeden Paryż,jedna Sahara i jeden most Golden Gate i jedna Ła Scala…I jeszcze tysiące"jednych"…
I bardzo dobrze, już jest odpowiedź, co jest tylko jedno lub jedne na świecie.
Teraz pytanie, co na świecie występuje tylko w dwóch egzemplarzach. Na poprzednie odpowiedziała jako pierwsza joko.
Na kolejne pytanie trzeba odpowiedzieć w trzech słowach i nie mogą się one powtórzyć.
Łatwe? Tak, na początku łatwe … Ale ja wiem, o czym piszę.
Tak więc, co występuje na świecie w liczbie 2?
Niedawno uczeni odkryli drugą Ziemię, ale nie wiem czy to o to chodzi.
Nie ma dwóch Ziem. Jest jak na razie tylko jedna.
Może masz na myśli planetę, ale tych jest więcej, poczekaj aż dojdziemy do tej liczby Nunu …
Tylko nie zapomnij, idziemy po kolei
Dwa są np. koziołki na poznańskim ratuszu.
Umówmy się, żeby wszystko było cacy, to niech będzie
koziołki ratusza poznańskiego.
Mają być najwyżej trzy wyrazy. Zwróć uwagę, że już przy liczbie 2 można było się pomylić a gdzie dalej?
Zaliczone, bo przecież sam byś z pewnością na to wpadł.
Mamy więc już nr 2.
Trzy wymiary figur.
Zgadza się, są tylko trzy wymiary długość, wysokość i szerokość.
By było ciekawiej, chciałem sam od siebie dodać trzy kolory reggae i je odpowiednio pokolorować. Nawet wszedłem w pewne źródła
No, ale nie zdążyłem.
By jednak nie było, że nic nie robię daję:
Cztery strony świata
(Północ, wschód, południe, zachód)
Hmmm…
Chyba lepiej byłoby
WYMIARY FIGUR GEOMETRYCZNYCH
Dokładnie. No to teraz czekamy na nr 5.
Robi się już nieco interesująco …
Kto przebije 4?
Telepatia była! Strony świata miałam już przygotowane.
Gdy przejdziemy 10, to powiem więcej o co w tym konkursie chodzi …
Mam siódemkę. Poczekam.