Podrzućcie przepisy na obiady, jeśli możecie.
Na razie mam chałwę, ale …
Nunu…! Bierzesz chałwę i zjadasz a następnie zaparzasz herbatę i popijasz
Na takie głupie uwagi nie będę reagować Przypomniałam sobie, że zrobiłam obiad.
Zacznij od 365 obiadow
Ćwierczakiewiczowa.
Mozna sciagnac z netu, mozna kupic ksiazke na allegro.
Gorący kubek
Zaraz zbadam temat. Dziękuję
Ja korzystam z pomyslow starych ksiazek kucharskich, bo te nowoczesne pomysly na pasztet z fasoli i kotleciki z tofu w sosie z wodorostow?
Czy książek Nigelli Lawson ktoś z Was korzysta?
Jak masz chałwę, to po co Ci obiad?
Ja dziś też miałam kawałek chałwy, ale do kawy
Ta… szukałam kiedyś przepisu nna sernik i trafiłam na jej przepis. Jeszcze w drukowowanej książce. Pamiętam tylko: Weź kopę jaj… dalej nie czytałam/nie pamiętam
Cos mi sie nazwisko o uszy obiło.
Ale nie, nawet nie wiem jsk wygląda.
Preferuje staroswiecka Ćwierczakiewiczową i jej klony lub nowoczesna kuchnię fuzjon.
Byle by to nie bylo sushi z pekinskiej kapusty, kaszy gryczanej i
Moim ostatnim nabytkiem jest rodzaj reprintu Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw - czeka na przetestowanie.
Kopa jaj to byla do babki muslinowej…
Cechą charakterystyczna tych przepisow jest zalozenie, ze przecietne gospodarstwo domowe skladalo sie z glowy rodziny, kierdla wiecznie głodnych dzieci i sluzby oraz szyi, czyli pani domu, ktora musiala tak zarzadzac, zeby to wszystko nakarmić nie majac lodowki, mikrofalowki i zaprzyjaznionej pizzeri .
A tak serio - w kazdym przepisie proporcje sa prowizorką.
Ja poniewaz nie prowadzilam kucharzenia na wiecej niz 3 - 4 osoby ( nie liczac imprez) opracowalam metodę “miniaturyzacji” do jajek trzech i szklanki maki
Makaron z serem - zawsze sie uda i proste w wykonaniu. 3 wersje - z bialym na slodko , z białym na wytrawnie oraz z żółtym i keczupem. Szybko, smacznie i tanio.
Sosy do makaronu to niekonczaca sie opowiesc, owszem jest kilka przepisow na zasadzie, BO TAK (celuja w tym Włosi, ktorzy bezczelnie sie przyznaja do chinskiego wynalazku) , ale generalnie to ograniczen na pomysly nie ma. Zarowno co do składników jak i temperatury serwowania.